Hockeyvereniging Westland eerste sportvereniging met regenboogveld

Hockeyvereniging Westland in Naaldwijk beleeft een primeur. De sportclub opende op zaterdag 16 april een zogenoemd ‘regenboogveld’. HV Westland is daarmee de eerste sportclub in Nederland met zo’n veld. 

Tekst: HV Westland en John Blankenstein Foundation
Hoofdfoto: Veenendaal Producties

‘Ons nieuwe veld is een symbool voor ons streven naar een veilig sportklimaat waarbinnen diversiteit en inclusiviteit als waarden worden ervaren. Waarbinnen verschillen als verrijking worden gezien en hockey ons met elkaar verbindt,’ aldus het bestuur van HV Westland, dat er met de komst van het veld nog meer voor wil zorgen dat iedereen zich binnen de club welkom voelt, ongeacht seksuele voorkeur of seksuele identiteit.

Het veld wordt om 16.00 uur geopend. In aanloop daar naartoe zijn er, vanaf 15.15 uur, toespraken van Maarten van der Starre (voorzitter HV Westland), Karin Blankenstein (voorzitter John Blankenstein Foundation) en de wethouders Piet Vreugdenhil en Pieter Varekamp.

Na de openingsceremonie nemen het vrouwen- en mannenteam van HV Westland het op tegen het G-team van de club.

In de sportwereld blijkt het nog altijd lastig te zijn om ervoor uit te komen als je tot de lhbti+groep behoort. De laatste jaren zijn sportbonden en clubs steeds meer met seksuele diversiteit bezig. HV Westland is daarin een van de voorlopers.

John Blankenstein Foundation

Voorzitter Karin Blankenstein is de zus van John Blankenstein (1949 – 2006), een van de eerste openlijk homoseksuele voetbalscheidsrechters ter wereld. Op het gebied van de emancipatie van homoseksuelen liet hij regelmatig van zich horen.

Karin Blankenstein

‘In 2008 heb ik samen met Jip van Leeuwen en Henk Gregoire de John Blankenstein Foundation opgericht,’ schrijft Karin op de website van de stichting. ‘Destijds was ons doel om hiermee een start te maken met het bespreekbaar maken van de acceptatie van LHBT’ers in de sport.

Naast het feit dat ik sinds de oprichting voorzitter ben, houd ik mij vooral bezig met uitvoerende taken zoals het geven van workshops en contacten leggen en onderhouden met gemeenten en lokale sportbedrijven- en verenigingen. Ik bezoek regelmatig verschillende netwerken binnen de landelijke overheid waar ik o.a. lezingen verzorg rondom het onderwerp LHBT in de sport.

Wij zien dat de JBF al een flinke verandering teweeg heeft gebracht. Een voorbeeld hiervan is de actie in sportend Nederland met de regenboogaanvoerdersband. Van de jongste jeugd op het veld tot en met het betaalde voetbal, iedereen wil hieraan meedoen. Dat is mijn motivatie! Uiteraard hoop ik dat ons werk over een aantal jaren niet meer nodig zal zijn. Dat het dan niet meer uitmaakt wie of wat je bent, maar dat het plezier in de sport en daarbinnen jezelf kunnen zijn vanzelfsprekend voorop staat.’

Karin Blankenstein is tevens ambassadeur van Gaykrant.

*

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.