Eerste internationale Safe To Be Me conferentie geannuleerd na massale boycot

Door politiek redacteur Ronald Mol – Meer dan honderd organisaties hebben aangekondigd dat ze niet willen deelnemen aan de Safe To Be Me conference, een conferentie over LHBTI+ rechten die door de Britse regering georganiseerd zou worden. De reden: het standpunt van de Britse regering over conversietherapie. Het grote aantal boycots heeft geleid tot het annuleren van de conferentie. 

Al sinds het aantreden van de huidige regering wordt er door politici in Groot Brittannië gesproken over een wettelijk verbod op conversietherapieën. Ongeveer een week geleden kondigde de Britse regering echter aan dat ze de plannen voor een verbod wilde laten vallen. Om vervolgens een paar uur later aan te kondigen dat er toch een wettelijk verbod zou komen. Met één kanttekening: conversietherapieën gericht op transgender personen zouden niet onder het verbod vallen. Een woordvoerder van de regering legde deze uitsluiting als volgt uit: “Dit is een juridisch complex gebied en het is onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat er geen onbedoelde gevolgen in de wetgeving worden vastgelegd, met name in het geval van jongeren onder de 18 jaar.” Insiders lieten weten dat de regering het vermijden van mogelijke negatieve bijeffecten van het verbod voor leraren en doctoren gewoon “te ingewikkeld” zou vinden.

Tegelijkertijd was de Britse regering ook bezig met de organisatie van de eerste internationale Safe To Be Me conferentie. Deze zou in juni in Londen gehouden worden. De conferentie was bedoeld om LHBTI+ rechten in Groot Brittannië en de wereld te bespreken en te promoten. Nadat bekend werd dat men niet hoefde te rekenen op een verbod op conversietherapieën gericht op transgender personen, kwam de Stonewall Group met een open brief die door veel andere organisaties werd medeondertekend. Hierdoor kwamen er zoveel afzeggingen binnen dat de regering zich uiteindelijk genoodzaakt zag om de conferentie af te blazen.

De Britse premier Boris Johnson noemde deze therapieën eerder “repulsive and abhorrent

Bij conversietherapieën worden verschillende manieren aangewend om iemands seksualiteit of genderidentiteit te veranderen naar een heteroseksuele voorkeur of cisgender identiteit. De daarbij gebruikte methodes variëren van psychologische methoden tot gebedssessies en uitdrijvingsrituelen. De Britse premier Boris Johnson noemde deze therapieën eerder “repulsive and abhorrent” (weerzinwekkend en walgelijk). Helaas heeft dat standpunt er nog niet toe geleid dat deze praktijk in Groot Brittannië ook effectief aangepakt wordt.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Eerste internationale Safe To Be Me conferentie geannuleerd na massale boycot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.