Scheepvaartmuseum zoekt oud-bemanningsleden van koopvaardij

Het verzamelen van de persoonlijke verhalen van zeevarenden: met deze ambitie laat Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam de verbintenis zien tussen het leven op land en de maritieme wereld. Met het project LHBTI+ op Zee worden oud-bemanningsleden voor het eerst gevraagd naar de impact van hun varende verleden op hun identiteit, acceptatie en erkenning.

Hebt u tussen 1950 en 1980 bij de koopvaardij gevaren en kent u verhalen over LHBTI+-cultuur aan boord van schepen? Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is voor een oral-history project op zoek naar mensen die hun verhalen over dit onderwerp willen delen.

Het museum wil de belangrijke verhalen van gay, bi- en transbemanningsleden vastleggen voor de toekomst. Misschien koos u bewust voor een baan op zee in een tijd van uitsluiting aan wal? Was het schip een plek waar u uw identiteit op een vrijere manier kon beleven? Welke cultuur heerste er? Bevond u zich tussen gelijkgestemden?

Mocht u bereid zijn ons te helpen, dan zouden wij graag met u in contact treden. Uw anonimiteit wordt, indien gewenst, uiteraard volledig gerespecteerd.

Voelt u zich vrij om voor 1 mei 2022 contact met op te nemen met Sara Keijzer en Bob van de Poll om verder te praten. Zij kijken ernaar uit u te ontmoeten!

Het Scheepvaartmuseum

De collectie van Het Scheepvaartmuseum is één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld, waaronder schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en wereldkaarten. Het museum herbergt 500 jaar Nederlandse maritieme geschiedenis, een geschiedenis die sterk verbonden is met de hedendaagse samenleving en met die van de toekomst.

De collectie van het museum is een belangrijke bron van kennis en inspiratie over de Nederlandse maritieme geschiedenis en cultuur, van de zestiende eeuw tot vandaag. Het collectieteam doet onderzoek naar de collectie en het museum biedt onderzoeksbeurzen (fellowships) aan. De resultaten worden gepresenteerd in publicaties en tentoonstellingen.

Klik hier voor de website van Het Scheepvaartmuseum

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.