Nieuwe Regenboogpartij wil deelnemen aan verkiezingen voor Provinciale Staten: ‘met een zetel in de senaat willen we alle wetgeving controleren op LHBTI+ vriendelijkheid’

Door politiek redacteur Ronald Mol – Partijleider Aaron Schocker is er klaar voor: “Er moet nog genoeg gedaan worden en we kunnen nog heel wat mensen gebruiken, maar het is hoog tijd dat er een partij komt die zich in Nederland nu eens écht gaat richten op de belangen van LHBTIQAP-personen.”

Hij liep al een tijdje rond met het idee om een partij op te richten die zich specifiek zou gaan richten op de LHBTI+ gemeenschap en had daarvoor ook al een groep vrienden en bekenden bij elkaar verzameld. Maar toch bleef het idee sluimeren: “We hebben intensieve gesprekken gevoerd met elkaar, avonden bijeen gezeten om een idee te vormen van hoe we bijvoorbeeld het partijprogramma vorm zouden geven. Er stond zelfs al heel wat op papier, maar toen kwam de coronapandemie waardoor alles een beetje bleef liggen”. Maar na de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, in de artikel 12-procedure die Leon Houtzager had aangespannen tegen dominee Kort uit Krimpen aan den IJssel, kwam een en ander in een stroomversnelling.

“Ineens stond de whatsappgroep die we hadden weer vol met berichten. We waren er met z’n allen echt zat van. Zoals ook al op Gaykrant te lezen viel: dankzij deze uitspraak is de LHBTI+ gemeenschap in feite vogelvrij verklaard. En van de gevestigde politieke partijen zagen we geen enkele reactie, dat was eigenlijk nog de grootste teleurstelling,” laat Schocker aan Gaykrant weten.

“We gaan ons met de Regenboogpartij nu specifiek richten op de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Op die manier hopen we in ieder geval één zetel in de Eerste Kamer te bemachtigen. Zo kunnen we namelijk alle wetgeving die door de Tweede Kamer wordt aangenomen nog eens goed onder de loep nemen om te controleren of deze wel LHBTI+ vriendelijk is. Uiteindelijk is het natuurlijk onze ambitie om een gevestigde partij met vertegenwoordiging op alle niveaus te krijgen, maar dit is voor ons de meest logische eerste stap.”

“Van de gevestigde politieke partijen zagen we geen enkele reactie, dat was eigenlijk nog de grootste teleurstelling.”

Op de vraag in welk stadium de Regenboogpartij zich nu bevindt zegt Schocker: “Als groep hadden we het theoretische deel wel klaar; we hebben een goede opzet voor een partijprogramma waarvan wij denken dat het de LHBTI+ gemeenschap wel aan zal spreken. Maar we kunnen verder nog alle steun gebruiken: leden, sponsoren, helpende handjes… We hebben al een mooie, diverse groep met leden uit bijna alle delen van het land. Alleen Zeeland en Groningen zijn nog niet vertegenwoordigd. Maar de mensen die nu de Regenboogpartij vormen zijn echt een progressieve dwarsdoorsnede is van de LHBTI+ gemeenschap. Ikzelf beschouw me bijvoorbeeld als non-binair, maar verder hebben we ook een groot aantal vrouwen, mensen van kleur, transgender personen: het is een mooie mix van mensen die stuk voor stuk barsten van ambitie om écht het verschil te maken voor de LHBTI+ gemeenschap!”

Op de vraag of de Regenboog-partij zich uitsluitend gaat richten op de LHBTI+ gemeenschap reageert Schocker afwijzend: “We zijn zeker geen one-issue partij! We hebben een progressief, inclusief programma waarmee we ook onze straight-allies iets kunnen bieden. Want naast LHBTI+ emancipatie hebben we genoeg goede ideeën over klimaat, woningbouw, energietransitie, ouderenbeleid, Europese politiek en ga zo maar door. En we nodigen ook iedereen uit om lid te worden; zolang ze maar het goede voor hebben met de regenbooggemeenschap. Iedereen is welkom; LHBTI of nie, haha!”

“Het is een initiatief dat de overige partijen hopelijk ook aangezet om nog beter hun best te doen voor onze community. Die mogen gerust nog wat scherper zijn op de noden van  LHBTIQAP-personen.”

Desgevraagd laat Astrid Oosenbrug, voorzitter van COC Nederland weten dat zij het initiatief voor een regenboogpartij van harte toejuicht. “Het is een mooie, maar ook noodzakelijke toevoeging aan het politieke bestel. Het is een initiatief dat de overige partijen hopelijk ook aanzet om nog beter hun best te doen voor onze community. Die mogen gerust nog wat scherper zijn op de noden van  LHBTIQAP-personen.”

Uit een peiling, uitgevoerd door Maurice de Hond in opdracht van Gaykrant, komt naar voren dat de Nederlander weliswaar genoeg heeft van de versplintering in de politiek, maar dat de Regenboogpartij niet geheel zonder kansen is. De opiniepeiler schat in dat twee zetels in de senaat haalbaar moet zijn voor de Regenboogpartij.

Meer informatie over de Regenboogpartij vind je hier.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

3 thoughts on “Nieuwe Regenboogpartij wil deelnemen aan verkiezingen voor Provinciale Staten: ‘met een zetel in de senaat willen we alle wetgeving controleren op LHBTI+ vriendelijkheid’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.