Lieve Bettine #15

Lieve Bettine,

Ik schrijf u omdat ik u zo’n wijze vrouw vind. Mijn vrouw en ik hebben sinds een paar maanden een ‘ménage à trois’ met een hele leuke vrouw. Daar geen probleem. Maar het is binnenkort Pasen en dan is het traditie mijn ouders uit te nodigen voor een paasbrunch of paasdiner.   

Nu weten mijn ouders nog niks over onze polyamoureuze relatie en ze zitten ook helemaal niet te wachten op het nieuws dat ik met twee vrouwen samen wil gaan wonen (met één vrouw was het al best een probleem) maar mijn twee vrouwen willen graag dat we gezellig met alle ouders aan de paasdis gaan. Zij hebben een wat meer ruimdenkende opvoeding gehad.

Nu heb ik voor eind maart een gesprek met mijn ouders ingepland om het ze te vertellen maar ik krijg al hoofdpijn als ik aan Pasen denk. Ik wil ook mijn twee vrouwen niet teleurstellen en misschien dat het contact tussen mijn ouders en die van mijn vrouwen juist wel goed kan werken. Ik weet het ook niet meer. Wat denkt u?

Liefs

Astrid

Lieve Astrid, 

Bedankt voor je interessante brief en compliment betreft mijn wijsheid. Je bent niet de enige die me over deze kwestie bericht. Met een zelfgebakken cocosmacroon en kopje filterkoffie naast mijn laptop zal ik mijn licht hierover laten schijnen. 

In Nederland vieren we de wederopstanding van Jezus Christus met een uitgebreide paasbrunch en een extra koopzondag om de winkeliers (en parkeerbedrijven) weer te spekken. Zelf bestudeer ik aandachtig de extra dikke Allerhande met een fles Sekt binnen handbereik voordat ik wat ga klaarmaken voor de brunch. Uren sta ik dan in de cuisine en bedenk dan: ‘Was ik maar niet alleen.’

Bakken jullie ook zelf van die snoezige konijntjes van deeg met rozijntjes in de ogen en iets te lange oren en sta je uren in de keuken voor een koninginnepasteitje? Maak niet te veel lieverd, want de brunch kan dit jaar wel eens anders voor jou en je vrouwen uitpakken en dan ligt zo’n oor heel zwaar op de maag. 

Eerlijk is eerlijk, het lijkt me zalig om deel uit te mogen maken van zo’n ménage à trois. Heerlijk met z’n drietjes de liefde delen, elkaar verwennen en beminnen. Je partner het voorrecht gunnen om te laten genieten van die ander terwijl je zelf weet hoe fijn het kan zijn, is optimale liefde. 

Lieverd, ik ben een vrijgevochten vrouw. Dus dat één-op-één-gedoe en ‘oh, wat ben ik toch monogaam’, daar geloof ik amper in. En het is ook zo saai, vind je niet? Vanuit thuis, kerk en maatschappij zijn we opgevoed een monogame één-op-één-relatie te hebben. Waren we maar ergens in Afrika of in de Caraïben geboren waar meer vrijheden in relaties zijn toegestaan. Maar ja, dan heb je weer andere problemen. 

Ik pak er even een glas sambuca bij…

Ik ken stellen (ho-he-bi-pan-gelukkig-verveeld-bruisend-slaapverwekkend) genoeg en weet uit eerste bron dat bij velen het hele één-op-één-verhaal niet werkt want ik heb met enige regelmaat met één van beiden – en soms met beiden – wel gescharreld. En dan hoorde ik regelmatig dat één van de twee een fantasie heeft eens ‘iets’ met een ander te doen. Of men kijkt – stiekem! – naar de erotische sites die internet ons te bieden heeft. Wat een gemiste kansen! 

Gooi het open! 

(Ik besefte het pas later, maar soms werd ik zelfs gebruikt zodat men (ho-he-bi-pan-gelukkig-verveeld-bruisend-slaapverwekkend) een kijkje in mijn bruisende doch delicate leven kon nemen, of om via mijn fraai gecurvde, voluptueuze lichaam naar de betere sociale kringen door te dringen. Ik ben namelijk een zeer temperamentvolle en invloedrijke dame, zullen we maar zeggen).

Mijn glas sambuca is leeg en schenk er nog één in (vandaar mijn eerlijkheid…)

Zelf heb ik met twee vroegere partners acht jaar lang zo’n ménage à trois gehad. We koesterden dit en genoten van elk moment. Daarom dames: geniet vooral samen. Jullie worden er niet slechter van.

 Oh ja, je ouders…

Ze zullen er zeker van op kijken als ze zo’n tortelend trio tussen de kuikens, zelfgebakken konijntjes en koninginnepasteitjes aantreffen. Dus kleed je op je paasbest en zorg dat jullie er stralend uitzien. Zorg dat de ongemakkelijke stiltes die tijdens dit gesprek zullen vallen opgevangen worden en benoem op dergelijke momenten vooral de financiële voordelen! 

Het gas, water en de torenhoge elektrarekeningen, de boodschappen (zonnebloemolie is inmiddels onbetaalbaar geworden!) en het feit dat je de kinderopvang op kunt zeggen: zaken die er voor je ouders vast toe doen (dit soort ouders kan nogal eens parcimonieus zijn en naar geldzaken willen kijken). 

Bespreek ook dat er nog veel meer vormen van relaties zijn en vertel dat wanneer één van jullie drie wegvalt er altijd nog een ander overblijft waarmee je heel gelukkig oud kunt worden (‘worst case scenario’, zeg maar: dat stelt altijd zo heerlijk gerust). 

Wellicht krijgt één van je ouders een helder moment en denkt: ‘Hadden wij dit ook maar zo gedaan!’

Met nog een glas sambuca tot me genomen, mijmerend achter de laptop terwijl de koolmeesjes op mijn zonnige balkon aan het nestelen zijn, zou ik momenteel al blij zijn met één man voor wie ik uit de extra dikke Allerhande wat klaar kan maken.

Vrolijk Paasfeest, 

Liefs, 

Bettine

*

Lieve Bettine: in deze rubriek beantwoordt vrolijke, exotische en toch nette Bettine Wouterse (Breda, 24 juni, 19??) vragen over liefde, levensstijl, gender, prangende kwesties, etiquette en dilemma’s waar u dagelijks mee rondloopt of waar u wakker van ligt. 

Heeft u een vraag voor Bettine? Stuur deze naar: lievebettine@gaykrant.nl

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.