2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?
Veel, ik heb best lang in de kast gezeten, mede door mijn eigen geïnternaliseerde fobie voor wie ik was. LHBTIQ+ mensen waren geweldig, maar ik mocht het van mezelf niet zijn. Ik was dan ook heel lang een enthousiaste ‘ally’ voor ik uit de kast kwam. Ik wil streven naar een wereld waarin LHBTIQ+ zijn even voor de hand liggend wordt ervaren als cisgender en hetero zijn, waar het niet iets is om te onderdrukken en te verstoppen. Je bent wie je bent, je houdt van wie je houdt, het zou niks uit moeten maken.
3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?
Ik wil werken aan meer zichtbaarheid en representatie voor minderheden. Ik denk aan bijvoorbeeld gaybrapaden daar waar LHBTIQ+ mensen juist minder makkelijk uit de kast komen, een mooie muurschildering bij Centraal Station met mensen van alle lagen van de bevolking, als visitekaartje van de stad. Maak onze diversiteit zichtbaar! Maar denk ook aan het idee “niks over ons zonder ons”: raadpleeg moslims als er gesproken wordt over moslimonderwijs bijvoorbeeld, raadpleeg sekswerkers zelf als het gaat om bordelen in de stad. Houdt die communicatielijnen zo veel mogelijk open, ga de straten op, en luister!
4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?
Besturen is de beste manier om werk te maken van je visie. Daarom zit ik ook bij D66, want wij combineren een uitgesproken progressief wereldbeeld met praktische daden! Daarom zou ik ook in Den Haag een zo progressief mogelijke coalitie willen, omdat dat de enige manier is om een duurzaam en vooruitstrevend Den Haag te verwezelijken. En zeker in een stad waar rechtspopulisme nu de grootste is, is een stem op D66 keihard nodig.
5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?
Het valt me op dat als gemeente Den Haag wat conservatief is, het lijkt me daarom goed als de stad juist meer stelling gaat nemen wat LHBTIQ+ rechten betreft. We zijn de Internationale Stad van Vrede en Recht. En die vrede en recht geldt natuurlijk ook voor de LHBTI+ers!
6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?
Ik hoop de sociale ongelijkheid tussen de groeperingen in deze stad, dus ook tussen het zand en het veen, te verkleinen. Ik zou graag zien dat het niet meer uitmaakt in welk stadsdeel iemand leeft voor diens kansen in de stad, en dat waar iemand ook woont, die iemand altijd in veiligheid en vrijheid zichzelf kan zijn. Of het in vier jaar zou lukken, weet ik niet, maar radicale kansengelijkheid voor heel Den Haag is en blijft ook over vier jaar mijn streven.