Tália Cliteur | D66 Den Haag

Vandaag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Tália Cliteur.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen
1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?
Ik ben Tália Cliteur, ik ben 29 jaar oud en ik ben een neurodivergente queer activist, filosoof en kunstenaar. Ik ben kandidaat 22 namens D66 in Den Haag. Ik ben al zes jaar actief lid binnen de partij, en ik wil helpen om deze stad een betere plek te maken voor iedereen, voor alle underdogs.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Veel, ik heb best lang in de kast gezeten, mede door mijn eigen geïnternaliseerde fobie voor wie ik was. LHBTIQ+ mensen waren geweldig, maar ik mocht het van mezelf niet zijn. Ik was dan ook heel lang een enthousiaste ‘ally’ voor ik uit de kast kwam. Ik wil streven naar een wereld waarin LHBTIQ+ zijn even voor de hand liggend wordt ervaren als cisgender en hetero zijn, waar het niet iets is om te onderdrukken en te verstoppen. Je bent wie je bent, je houdt van wie je houdt, het zou niks uit moeten maken.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Ik wil werken aan meer zichtbaarheid en representatie voor minderheden. Ik denk aan bijvoorbeeld gaybrapaden daar waar LHBTIQ+ mensen juist minder makkelijk uit de kast komen, een mooie muurschildering bij Centraal Station met mensen van alle lagen van de bevolking, als visitekaartje van de stad. Maak onze diversiteit zichtbaar! Maar denk ook aan het idee “niks over ons zonder ons”: raadpleeg moslims als er gesproken wordt over moslimonderwijs bijvoorbeeld, raadpleeg sekswerkers zelf als het gaat om bordelen in de stad. Houdt die communicatielijnen zo veel mogelijk open, ga de straten op, en luister!

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Besturen is de beste manier om werk te maken van je visie. Daarom zit ik ook bij D66, want wij combineren een uitgesproken progressief wereldbeeld met praktische daden! Daarom zou ik ook in Den Haag een zo progressief mogelijke coalitie willen, omdat dat de enige manier is om een duurzaam en vooruitstrevend Den Haag te verwezelijken. En zeker in een stad waar rechtspopulisme nu de grootste is, is een stem op D66 keihard nodig.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Het valt me op dat als gemeente Den Haag wat conservatief is, het lijkt me daarom goed als de stad juist meer stelling gaat nemen wat LHBTIQ+ rechten betreft. We zijn de Internationale Stad van Vrede en Recht. En die vrede en recht geldt natuurlijk ook voor de LHBTI+ers!

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Ik hoop de sociale ongelijkheid tussen de groeperingen in deze stad, dus ook tussen het zand en het veen, te verkleinen. Ik zou graag zien dat het niet meer uitmaakt in welk stadsdeel iemand leeft voor diens kansen in de stad, en dat waar iemand ook woont, die iemand altijd in veiligheid en vrijheid zichzelf kan zijn. Of het in vier jaar zou lukken, weet ik niet, maar radicale kansengelijkheid voor heel Den Haag is en blijft ook over vier jaar mijn streven.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.