Robert van Asten | D66 Den Haag

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Robert van Asten.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt? 

 Ik ben Robert van Asten, 43 jaar en wonend in Den Haag. Ik ben net als in 2018 lijsttrekker voor D66 en ben sinds 2018 wethouder voor Mobiliteit en Cultuur in de Hofstad. Ik ben al zo’n 20 jaar lid van D66, ik voel me hier thuis omdat we binnen deze partij de persoonlijke vrijheid ongelooflijk belangrijk vinden. Als gay man vind ik het natuurlijk belangrijk dat D66 zich sterk maakt voor de positie van de LHBTI+gemeenschap in het land en de stad.

 2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Als wethouder cultuur heb ik een speerpunt gemaakt dat cultuur zich op iedereen richt en het voortouw neemt in emancipatie en diversiteit. Iedereen moet zich kunnen herkennen in wat er op het podium gebeurt en wat er in musea hangt. Want cultuur gaat over ons allemaal.

 3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

 Iedereen moet veilig over straat kunnen zonder bedreigd te worden, lastig te worden gevallen of uitgescholden. Als je straatintimidatie wil stoppen moet je vroeg beginnen. “Educate your sons”, zoals we de afgelopen tijd heel veel horen. Daarom betrekken ouders, scholen en sportclubs bij onze aanpak. Duidelijke normen vragen ook om duidelijke handhaving en daarom willen we meer zichtbare handhavers op straat. Zo kan er direct worden ingegrepen als er zich een bedreigende situatie ontstaat.

 4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen? 

We moeten heel veel doen om Den Haag klaar te maken voor de uitdagingen op het gebied van energietransitie, klimaatproblematiek, kansengelijkheid en de woningnood. En dat kunnen we het beste doen vanuit een coalitie met andere progressieve partijen in Den Haag. Daarom willen we weer de grootste partij van Den Haag worden!

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Wij willen op Haagse scholen de voorlichting over (sexuele) diversiteit veel meer verankeren. Samen met GSA netwerken geven we jongeren veel meer ruimte om zichzelf te kunnen zijn en vergroten we het begrip voor ieders individuele identiteit. Je jonge jaren zijn een enorm belangrijke tijd om jezelf te ontwikkelen en te ontdekken wie je bent. Dat kan alleen als jongeren zich vrij en veilig voelen op school en daarbuiten.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

De Haagse straten moeten weer een veilige plek worden waar iedereen zich vrij, onbedreigd en welkom in moet kunnen voelen. Zo maken we samen een stad waar iedereen het beste uit zichzelf kan halen en zo de stad een betere stad maken. Dit vraagt echt alle aandacht van het stadsbestuur en moet prioriteit.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.