Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Pascal Lansink-Bastemeijer.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen
1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?
Mijn naam is Pascal Lansink-Bastemeijer. De mooie dubbele naam heb ik gekregen door met mijn man te trouwen. Ik ben 46 jaar en woon in Rotterdam, waar ik momenteel al raadslid en fractievoorzitter ben van de Rotterdamse VVD. Als homo heb ik mij altijd verbonden gevoeld aan een liberale partij zoals de VVD. Grote ruimte voor individuele vrijheden, maar ook een overheid die zorg draagt voor mijn veiligheid zodat ik gewoon over straat kan lopen met mijn man, hand in hand als ik dat wil.
2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?
Ik ben woordvoerder LHBTI+. In de raad agendeer ik graag onderwerpen die hierover gaan. Zoals de veiligheid van homomannen op homo ontmoetingsplaatsen of de oprichters van de Roze Kameraden. Maar ik heb me afgelopen jaren ook ingezet voor een zichtbare Rotterdam Pride Walk. In de programmacommissie (de commissie die het verkiezingsprogramma schrijft) heb ik samen met belangenorganisatie de pen gevoerd over het onderwerp LHBTI+ en daarmee de koers die we komende jaren willen voeren.
3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?
De regionale rol die Rotterdam kan spelen voor LHBTI+ gemeenschap. In omliggende gemeenten is de LHBTI+ acceptatie nog lang niet op niveau. Ik zou LHBTI-ers in de regiegemeenten in Rotterdam een warm thuis willen zijn.
4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?
In de kern gaat het er om waar je het meeste van je ideeën voor de stad kunt binnenhalen. Dan is in de coalitie zitten natuurlijk erg voor de hand liggend, maar niet ten koste van alles. Op voorhand sluit ik overigens geen partijen uit.
5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?
Vooral de emancipatie en bescherming van kwetsbare groepen zoals LHBTI+ personen met een migranten achtergrond, asielzoekers, ouderen en transgenders. Dit heeft wellicht minder met Rotterdam specifiek te maken. Maar deze groepen hebben nu meeste steun nodig.
6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?
Op Rotterdam-Zuid kunnen we op alle fronten nog verbetering boeken. In aanwezigheid van LHBTI+horeca en -voorzieningen, in acceptie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBTI+ community. Daar zou ik samen met LHBTI+organisaties grote stappen in willen zetten.
*