Sven Planken | VVD Breda

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Sven Planken.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen, Ronald Mol

 

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben Sven Planken, in het dagelijks leven werkzaam bij een ministerie in Den Haag (nu vooral thuis) en ik ben 48 jaar en ben al 23 jaar samen met mijn vriend. Ik ben kandidaat voor de VVD in de gemeenteraad van Breda. Ik ben al sinds begin jaren 90 actief bij de VVD en haar jongerenorganisatie. Voor mij is altijd heel belangrijk geweest dat je vooral je zelf kunt zijn. Het liberalisme past daar het beste bij en is ook mijn eigen levensfilosofie: vrijheid, gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en voor anderen en sociale rechtvaardigheid. Dat zie ik terug in ons program en wil ik me ook wederom voor inzetten de komende 4 jaar.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Eigenlijk niet. Ik vind het belangrijk dat men mij waardeert om wie ik ben en wat ik doe voor de stad. Dat ik toevallig homo ben, is niet zo belangrijk. Dat vraag je ook niet aan een hetero. Ik ben niet zo van de hokjes. Het is wel zo dat ik mijzelf wel een vertegenwoordiger voel van de LHBTI+ gemeenschap als er zaken spelen zoals discriminatie etc. en daar ook stelling in neem.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Er zijn wat mij betreft twee belangrijke onderwerpen. Zorgen dat er voldoende woningen zijn, dus snel gaan bouwen. Maar ook werken aan kansengelijkheid voor iedereen.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Besturen natuurlijk. Het is makkelijker om iets te bereiken wanneer je zelf echt aan de knoppen kunt zitten. Voor mij is het belangrijk dat te doen met partijen die uitgaan van respect voor iedereen.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Ik denk dat het in Breda echt goed gaat maar dat het nog beter kan. Als ik zie hoe gereageerd wordt op vernielingen van het regenboogbankje in het Valkenberg dat doet het me goed hoeveel mensen daar aanstoot aan nemen. Tegelijkertijd zijn we nooit klaar. Het huidige maatschappelijke klimaat verruwt en ik denk dat we met elkaar heel zuinig moeten zijn op wat er in de afgelopen 50/60 jaar is bereikt op het gebied van de LHBTI+ emancipatie. Hoe het nu is/gaat, is geen vanzelfsprekendheid maar vraagt om aandacht en onderhoud.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Breda was al mooi maar het kan nog beter. Ik hoop dat we de stad de komende vier jaar verder kunnen laten groeien met nieuwe wijken, veel woningen, banen voor iedereen en ook werken aan een duurzame stad op een manier die voor iedereen betaalbaar en haalbaar is. Daarnaast ga ik me inzetten dat we de mooie, bourgondische en inclusieve stad zijn en blijven.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.