Peter Mekers | D66 Den Haag

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf te profileren. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Peter Mekers.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen, Ronald Mol

 

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben Peter Mekers, 35 jaar jong en in het dagelijks leven werk ik als bewonersconsulent voor een woningcorporatie. Daarnaast ben ik secretaris van het Netwerk Regenboog FNV en vrijwilliger bij het Rode Kruis. In Den Haag ben ik kandidaat voor de gemeenteraad voor D66 en sta op plek 9. D66 staat voor mij voor de vrijheid om jezelf te kunnen zijn en jezelf kunnen ontwikkelen. Dezelfde kansen bieden, maar zelf je toekomst kunnen kiezen. LHBTI+-emancipatie vind ik erg belangrijk en D66 is daarvoor de beste en invloedrijkste partij.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

In een ideale wereld zou het niet uit moeten maken. Ik presenteer me dan ook niet als alleen voorvechter voor de LHBTI+rechten want ik ben meer dan alleen mijn geaardheid. Bij de FNV zet ik me in voor onze emancipatiestrijd binnen en met de vakbond. Ik ben trots dat ik als homo mezelf kan zijn en steek dat zeker niet onder stoelen of banken, ook in de politiek. Beken kleur en kom op voor de vrijheid om jezelf te kunnen zijn!

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Op dit moment vraagt de wooncrisis om prioriteit, daar ligt ook mijn aandacht en kennis, dus dat gaat als eerste aangepakt worden. Koppel dat aan de LHBTI+-gemeenschap daarom wil ik een Regenboog Woongroep waarin ook oudere LHBTI+-ers zichzelf kunnen zijn. Iets dat nu nog ontbreekt in Den Haag.

Sowieso mag Den Haag zich als stad meer inzetten voor de actieve LHBTI+-community. Wat dat betreft streven Amsterdam, Rotterdam en Utrecht ons echt voorbij. Als internationale stad voor Vrede en Recht moet Den Haag het op dat vlak echt beter gaan doen. Meer zichtbaarheid, vier diversiteit en wees trots op de prachtige mensen die we in onze stad hebben. Dat gaat verder dan een vlag hijsen naast de Hofvijver.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

D66 loopt niet weg voor besturen. We zitten nu in het stadsbestuur en nemen verantwoordelijkheid. Vanuit de coalitie kun je meer betekenen voor de stad dan als je aan de zijlijn staat te roepen. Zo kan je jouw principes echt in de praktijk brengen. Daar gaat het natuurlijk om. Maar dat doen we niet tegen elke prijs. Samen in een coalitie zitten met van corruptie verdachte wethouders is geen optie bijvoorbeeld. Als oppositie kun je het stadsbestuur ook scherp houden, maar mijn voorkeur gaat echt uit naar constructief en positief samenwerken aan een mooiere stad. Ik ben niet zo van het ‘tegen’ roepen zonder haalbare alternatieven. Luisteren naar inwoners is in mijn ogen iets anders dan populistisch met alle winden mee waaien. Een nieuwe Haagse coalitie kan zomaar weer uit veel partijen gaan bestaan, zolang we samen met een positieve blik problemen gaan aanpakken vind ik dat prima.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Er mag meer georganiseerd worden, vier inclusie, vier onze gemeenschap, vier onze rol als stad van Vrede en Recht. Een festival, regenboogweek met aandacht voor mensenrechten en de veelkleurigheid van onze samenleving zou ik geweldig vinden. Den Haag kent al een aantal activiteiten, maar om er een echt succes van te maken moet de gemeente hier veel forser in investeren. Laat zien dat we ook voor de LHBTI+-ers een voortrekkersrol willen spelen in de wereld. En trek gelijk ook de rijksoverheid mee naar voren, inmiddels staan we al lang niet meer op de eerste plek als het gaat om LHBTI+-rechten en leefomstandigheden. We staan al tijden haast stil. Dat moet echt veranderen en daarin kan de stad Den Haag een veel actievere rol in spelen.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Dat Den Haag een stad is met beter woonbeleid en leefbaardere wijken voor iedereen. Een stad die een actieve rol speelt op het gebied van LHTBI+-emancipatie. Een stad waar je jezelf kan zijn en waar we elkaar helpen om zo iedereen een gelijke kans te geven.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.