Rachel Vrijdag | Partij voor de Dieren Almere

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Rachel Vrijdag.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

 

1. Wie ben je, wat doe je, hoe oud ben je? Voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben Rachel Vrijdag (zij/haar), ik werk als applicatiebeheerder, ik ben trotse moeder van een peuter, veganist en ik ben 35 jaar. Ik heb me kandidaat gesteld als gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren in Almere. De Partij voor de Dieren heeft wat mij betreft de meest complete visie heeft als het gaat om het klimaat, de natuur, dierenwelzijn en mensenwelzijn. Er wordt altijd naar het totaalplaatje gekeken, en naar de meest complete oplossing voor mens, dier en natuur. Dat vind ik erg belangrijk.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Ik ben nieuw in de politiek, dit is mijn eerste kandidaatstelling. Het feit dat ik queer ben is een integraal onderdeel van mijn zijn, dus dat speelt altijd een rol in hoe ik naar kwesties kijk. Vanuit dat oogpunt ligt er altijd de vraag in hoeverre het politieke klimaat en de relevante besluitvorming LHBTQIA+ emancipatie en gelijkheid meewegen.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Als queer vrouw van kleur zijn diversiteit, inclusie en antiracisme onderwerpen die mij na aan het hart liggen. Ik wil me in Almere daarom inzetten voor een stad waarin discriminatie en racisme in welke vorm dan ook actief worden bestreden, ik wil me inzetten voor een stad met gelijke kansen voor iedereen. Vanuit mijn persoonlijke ervaringen en mijn achtergrond denk ik dat ik de raad op deze gebieden goed bij de les zou kunnen houden om deze zaken een integrale overweging te maken in elk beleid.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

We zijn altijd bereid om te praten met andere groene progressieve partijen om tot een coalitieakkoord te komen, maar houden altijd vast aan onze idealen. Het is voor de Partij voor de Dieren geen doel op zich om in een coalitie te komen. Ook vanuit de oppositie kun je veel van je idealen verwezenlijken en andere partijen aanjagen.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Op het gebied van LHBTQIA+ emancipatie willen wij dat daar in onze gemeente op verschillende plekken meer zichtbaarheid aan wordt gegeven. Dit willen wij doen door het permanent blijven tentoonspreiden van de regenboogvlag, het organiseren van publiekscampagnes en lezingen op dagen zoals de Internationale Dag tegen Homo-Bi-Transfobie en Coming Out Day en het op die dagen ook hijsen van de transgendervlag.

Verder vinden wij het belangrijk dat de gemeente in de communicatie naar burgers toe kiest voor een genderneutrale aanspreekvorm, zorgt voor genderneutrale toiletten op het gemeentehuis en dit ook stimuleert bij instellingen als de bibliotheek en buurthuizen. Ook willen wij dat scholen vanuit de gemeente worden gewezen op de mogelijkheid om ervaringsdeskundigen in te schakelen voor voorlichting over LHBTQIA+ discriminatie en racisme.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Ik hoop dat we over vier jaar trots kunnen zijn op een divers, inclusief Almere waarin iedereen gelijke kansen en gelijk bestaansrecht heeft. Discriminatie, racisme en uitsluiting in elke vorm zijn verwerpelijk en worden al decennialang bestreden. Anno 2026 hoop ik dat we de lessen van al deze jaren en het voortschrijdende inzicht goed in de praktijk hebben kunnen brengen, zodat elke inwoner van Almere écht zichzelf kan zijn.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.