Coby Franken | Progressief Woerden

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Coby Franken.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Coby Franken, 60 jaar. Lijsttrekker voor Progressief Woerden (GroenLinks/PvdA) in de gemeente Woerden. Progressief Woerden staat voor een groen en sociaal geluid. Daar wil ik voor staan. Klimaat, groen, diversiteit, sociaal, inclusief en gelijkwaardigheid zijn voor mij belangrijk. En in mijn eigen woonplaats kan ik daar in de lokale politiek ook echt een verschil maken. Daarom wil ik in de gemeenteraad.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Best een grote rol. Mijn eigen lesbisch zijn en daarmee onderdeel zijn van een minderheidsgroep maakt dat ik me echt betrokken voel bij thema’s als diversiteit en inclusie. Ik maak me lokaal sterk voor inclusiebeleid en heb daar ook al wel wat in voor elkaar gekregen.

In Woerden wappert een regenboogvlag, is een regenboogzebrapad en er is een door de hele raad aangenomen uitspraak (amendement) dat inclusie in al het beleid (ook wonen, ook veiligheid en meer) wordt meegenomen. In Woerden noemen we dat “Iedereen doet mee”. Ik heb me ook sterk gemaakt voor het oprichten van Coming Out Woerden, een lokale werkgroep van het COC die ieder jaar de Regenboogweek organiseert.

3.  Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Het lokale inclusiebeleid is nu in de steigers gezet. Ook is een aanzet tot een regenboogactieplan. Wat ik wil is zorgen dat dit ook stevig wordt geborgd en verder ontwikkeld. Met name het bespreekbaar maken van LHBTI+ binnen de ouderenzorg en op scholen vind ik wel een eerste stap.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

In Woerden hebben alle partijen het “Iedereen doet mee” beleid onderschreven, dus ik sluit geen partijen uit. Uiteraard is er een voorkeur voor partijen die ook expliciet regenboogbeleid in hun programma hebben staan.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Bespreekbaar en zichtbaar maken bij jongeren en ouderen samen met de scholen (er zijn GSA’s) en ouderenzorginstellingen. Op het eerste gezicht is Woerden tolerant ten opzichte van LHBTI+. Maar ook is het regenboogzebrapad beklad door onbekenden en is de vraag hoe open men is als het net even buiten de begrijpelijke kaders komt (doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg). Dus we moeten dit thema echt nog veel meer gaan benoemen en zichtbaar maken.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

1. Het “Iedereen doet mee” beleid is verder uitgewerkt. Op alle terreinen (jongeren, ouderen, werkgevers, horica, cultuur en meer) is bewustzijn van de groep LHBTI-ers en daar wordt ook rekening mee gehouden bij alle activiteiten en uitingen.

2. Binnen de scholen (ook de basisscholen) en de ouderenzorg is aandacht voor LHBTI-ers.

3. De jaarlijkse Regenboogweek is ieder jaar een succes geweest.

4. Ook in onze dorpen (Harmelen, Kamerik, Zegveld) en andere wijken is een regenboogzebrapad of een andere publiek object in regenboogkleuren (een brugleuning, lantaarnpalen, etc).

5. Er is binnen het ‘sociaal domein’ en het veiligheidsberaad aandacht voor specifieke aspecten van het LHBTI-zijn. De professionals binnen deze domeinen hebben een training gekregen in LHBTI-sensitiviteit.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.