‘The Good Life!’

The Good Life! is een film van René van der Veen, over een sitcom-familie die met hun flauwe grappen en absurde problemen een levensecht gevoel van verlies proberen te onderdrukken. De uitdaging voor de hoofdpersoon, oudste zoon Daniel, is om het gedeelde trauma en de hieruit voortkomende mentale problemen binnen de familie bespreekbaar te maken. Daarbij wordt hij verliefd op zijn collega, Eric, die hem wel de steun geeft die hij thuis mist.

Daniel en zijn familie hebben kort geleden een groot verlies meegemaakt, maar Daniel heeft het gevoel dat hij de enige is die hier nog last van heeft. Verhullen de bizarre problemen en onderhandse grappen binnen de familie dan toch een onderliggend trauma? En kan hij deze gevoelens bij zijn familie boven tafel krijgen?

In ‘The Good Life!’ leeft Daniel in twee werelden. Zijn thuis is een sitcom zoals je die gewend bent uit de nineties en zeros: een goed belichte studioset die wordt gefilmd door drie camera’s, met een publiek dat overal om lacht of joelt (of is het toch een bandje?). Buitenshuis krijgt de film een meer cinematische stijl. In deze wereld probeert Daniel toenadering te vinden tot zijn collega, Eric, die hem de liefde en steun biedt die hij van zijn familie niet krijgt.

Het doel van The Good Life! is om het stigma te breken dat rond het praten over mentale problemen zit, met name bij mannen. Nederlandse mannen zijn namelijk twee keer zo vaak slachtoffer van zelfdoding dan vrouwen, terwijl ze vele malen minder gediagnosticeerd worden met depressie.

Wanneer je niet praat over je depressie of je angststoornis kan het soms net voelen alsof je in een sitcom zit: Nooit aan anderen vertellen wat je echt voelt, slechte grappen die je problemen verhullen en het gevoel dat je bekeken wordt door een ‘publiek’. Met dit idee is The Good Life! ontstaan.

René maakt deze film omdat hij in 2019 gediagnosticeerd werd met een angststoornis, waarna hij ontdekte dat andere leden van zijn naaste familie ook een angststoornis hebben. Het feit dat zij hier allemaal mee rondliepen zonder het van elkaar te weten, gaf hem de realisatie dat hier iets aan gedaan moest worden.

Biografie

René van der Veen (21 jaar, hij/hem), is een afstuderende filmstudent die aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht studeert. Hij komt oorspronkelijk uit Friesland, maar is naar Utrecht verhuist voor zijn studie. Hij is actief bij LGBTQ+-studentenvereniging Anteros. René werkt voornamelijk aan films die een persoonlijk onderwerp aankaarten met een satirisch randje.

Wil jij deze afstudeerfilm steunen? Dat kan hier.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.