Marc Newsome | Partij van de Arbeid Leiden

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf te profileren. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Marc Newsome.
Redactie: Rick van der Made en Marene Elgershuizen
1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangegeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt? 

 

Ik ben Marc Newsome, kandidaat #3 voor de Leidse Partij van de Arbeid en ik vind dat we allemaal een eerlijke start verdienen. Voor mij kwam dat heel dichtbij. Ik groeide op in een pleeggezin: een veiliger plek dan mijn biologische ouders mij konden bieden. Daarmee was het ook de springplank naar Leiden, waar ik vanaf mijn 18e woon.We hebben een geweldige stad. Groot genoeg, maar tegelijkertijd zo gezellig als een klein dorp. Loop een rondje over de markt en je komt geheid bekenden tegen. Tegelijkertijd zie ik om me heen ook nog veel Leidenaren die het moeilijk hebben. Leeftijdsgenoten die niet een volgende stap in hun leven kunnen maken, omdat ze geen betaalbaar dak boven hun hoofd kunnen vinden. Of mensen bij wie de coronacrisis er hard in hakt. Ik knok daarom voor en fijne stad met meer betaalbare woningen waar iedere Leidenaar zich thuis voelt en kan genieten van cultuur, sport en goede voorzieningen.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Ik ben heel gelukkig met mijn vriend en blij dat we kunnen zijn wie we willen zijn. Toch greep het me behoorlijk aan toen een aantal jaren geleden bij mij om de hoek met oud & nieuw een homostel in elkaar werd geslagen. Helaas is dat geen uitzondering: nog steeds zie ik mensen om me heen die niet de beste versie van zichzelf durven te zijn. Ik wil dat in Leiden iedereen zichzelf kan zijn. Om die reden heb ik me in de gemeenteraad ingespannen voor een permanent regenboogkunstwerk en hijst de gemeente tegenwoordig naast de regenboogvlag ook de Pride Progress Flag. Dat laatste heb ik in samenwerking met D66 voor mekaar gekregen.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Ik wil zorgen dat iedereen een betaalbaar dak boven zijn hoofd vindt en de Leidse bibliotheek verbeteren: ik wil een vernieuwde centrumlocatie en meer wijkbibliotheken.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen? 

Ik wil dat we zoveel mogelijk van mijn idealen waarmaken. Dat gaat het beste in een linkse coalitie.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+emancipatie in je gemeente? 

De Partij van de Arbeid wil zorgen voor een laagdrempelig meldpunt voor ongewenst gedrag. We willen roze ouderen en LHBTQI+’ers met een migratieachtergrond beter begeleiden en we willen gendergelijkheid de standaard maken. Racisme en discriminatie bestrijden we: op de werkvloer, bij huurbazen en in het uitgaansleven.

6. Wat hoop je in vier te kunnen bereiken? 

Ik wil meer betaalbare woningen realiseren, de bibliotheek verbeteren en wil graag een herkenbaar volksvertegenwoordiger zijn die veel in de Leidse straten en buurten te vinden zal zijn.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.