Hilgo Wempe en Luuc Dekkers | Volt Rotterdam

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf te profileren. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Hilgo Wempe en Luuc Dekkers. 
Redactie: Rick van der Made en Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Met beide benen in Rotterdam en in het klaslokaal. Mijn naam is Hilgo Wempe, ik ben 35 jaar oud en namens Volt Rotterdam doe ik mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Volt is een pan-Europese partij en actief in alle landen in Europa, dus ook in Nederland en Rotterdam. Op school geef ik het vak biologie en werk ik met scholen in heel Europa samen aan thema’s als duurzaamheid, digitalisering en inclusiviteit. Ik wil me inzetten voor een Rotterdam waarin iedereen zich welkom en veilig voelt, op school, op straat, maar ook in het voetbalstadion. Ik wil Rotterdam vooruitbrengen door in heel Europa samen te werken, door te leren van voorbeelden uit andere steden en door elkaar te helpen! Europees denken, Rotterdams doen!

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Als openlijk homoseksueel weet ik hoe het is om tot een minderheid te behoren. Mensen maken daar makkelijk grapjes over of gebruiken je seksualiteit als scheldwoord. Als dit af en toe gebeurd kan je dit best aan, maar als het veel gebeurd is dit moeilijker. Soms is het moeilijk voor iemand voor te stellen hoe dit voelt. Door mijn eigen ervaringen te delen en het gesprek aan te gaan wil ik Rotterdam toleranter en inclusiever maken. Daarnaast wil ik onze ervaringen delen met andere steden in Europa, waar mijn Volt-collega’s ook actief zijn, zo leren we van elkaar. Op deze manier kunnen we als Volt Rotterdam nog meer impact maken.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Als docent merk ik dat er steeds meer aandacht komt voor seksualiteit- en genderdiversiteit op scholen, dit moet voldoende aandacht blijven krijgen. Het COC en het GSA-netwerk doet daarin fantastisch werk. Persoonlijk vind ik dat er nog echt veel stappen gezet moeten worden bij sportverenigingen, waar nog steeds niet ieder kind zich welkom en veilig voelt. Zolang we in Rotterdam homofobe spreekkoren in het voetbalstadion gedogen en elkaar daar niet op aanspreken, is inclusieve sport nog heel ver weg! Dat dit in het stadion wordt getolereerd komt voort uit angst voor de agressieve reactie van een kleine minderheid supporters in het stadion. Zo houden we in stand dat ‘homo’ een geaccepteerd synoniem is voor mietje. Wanneer spreken onze Rotterdamse profvoetballers zich nou eens publiekelijk uit dat we homofobe spreekkoren niet accepteren in het stadion? Concreet wil ik als raadslid in gesprek gaan met de sportverenigingen en dit thema onder de aandacht blijven brengen. Daarnaast zal ik in de raad voorstellen ondersteunen die LHBTI-tolerantie bevorderen en hier zelf ook het initiatief nemen.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

In beide situaties kan ik me volledig inzetten voor een inclusiever, groener en toekomstbestendiger Rotterdam. De toekomst zal leren hoe ‘’Europees denken, Rotterdams doen’’ Rotterdam zal overtuigen van het belang van Europese samenwerking en gezamenlijke waarden.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Er is nog te veel geweld jegens minderheden in onze stad. Ook worden minderheden te vaak bewust of onbewust uitgesloten. Het is dus belangrijk dat tolerantie onder de aandacht blijft en dat je mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen en veronderstellingen weg te nemen. Dit begint op school en in de wijken. Ik heb zelf ook gemerkt dat als je het gesprek aangaat met anderen, de tolerantie toeneemt en zelfs vriendschappen ontstaan met mensen waarvan je het nooit had gedacht. Daarnaast is belangrijk dat de gemeentelijke organisatie in alle afdelingen ook een afspiegeling is van de maatschappij. Daar doen we ook alles aan binnen onze partij. Wij staan voor pariteit, ook op straat. Dat betekent o.a. dat de gemeente zichtbaarder moet zijn bij festiviteiten als het Zomercarnaval, Keti Koti en Rotterdam Pride!

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Over vier jaar wil ik dat verschillende Rotterdammers elkaar meer tegenkomen. De woon- en schoolsegregatie is dan afgenomen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat er in één wijk verschillende woonsegmenten zijn en dat Rotterdammers met verschillende achtergronden elkaar tegenkomen in de wijk en op school. Ook moet over vier jaar elk kind zich dan welkom en veilig voelen bij elke sportvereniging in de stad. Racisme, homofobie en uitsluiting door armoede hoort in onze stad niet huis!

_ _ _ _ _

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Mijn naam is Luuc Dekkers, 33 jaar, en namens Volt Rotterdam doe ik mee aan de Gemeenteraadsverkiezingen. Ik ben trots op de stad waar ik inmiddels alweer een aantal jaar in woon. Tegelijkertijd zie ik ook een stad waar de uitdagingen, van klimaat tot kansen gelijkheid, nog erg groot zijn. Graag wil ik deze uitdagingen nog beter begrijpen en meewerken aan de oplossingen. Volt hanteert hierin een moderne en juiste aanpak, door over grenzen heen te durven kijken en ook een topic als digitalisering hoog op de agenda zet.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Mijn sexuele zoektocht en coming out zijn onderdeel geweest van mijn ontwikkeling als mens tot de persoon die ik nu ben. Uiteindelijk heeft het me zelfverzekerd gemaakt en ervoor gezorgd dat ik me goed kan inleven in anderen. Negatief nieuws over bijvoorbeeld discriminatie komt daardoor sterker binnen omdat het dan soms ook gaat over mijn identiteit. Hierdoor vind ik het echt belangrijk om te staan voor gelijkheid, met oog voor ieders belangen.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Als manager van een IT team zie ik het belang van digitalisering van onze overheid en maatschappij erg sterk. Idealiter slepen we als Volt dus de post van Wethouder Digitalisering binnen of zetten we de gemeente aan het werk om veel meer data driven te gaan werken. Daarnaast zou ik in dit domein ook willen kijken hoe we meer gelijkheid en diversiteit kunnen realiseren. Naast kennis van de techniek is het in de digitale wereld juist ook belangrijk om je goed in te kunnen leven in gebruikers en hun ervaringen. Daarvoor heb je diverse teams nodig, met mensen met verschillende capaciteiten en perspectieven.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

We doen voor het eerst mee aan de Gemeenteraadsverkiezingen, dus we moeten er eerst voor zorgen dat we ook echt een plaats kunnen innemen in de raad. Als dat lukt, sta ik open voor elk gesprek. Van besturen tot oppositie, van Leefbaar tot Bij1. Voor ons is het belangrijkste dat we van Rotterdam een nog modernere, duurzame en sociale stad maken, waarbij we bereid zijn om alle wegen daarnaartoe te verkennen.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Rotterdam is een stad van grote verschillen en dat zien we ook op dit punt. We hebben scholen en uitgaansgelegenheden waar acceptatie en gelijkheid de norm zijn, maar zien ook nog aantal  voorbeelden waar het mis gaat. Gescheld in de voetbalstadions, het COC gebouw dat afgelopen jaar is beklad en geweld gebaseerd op wie je bent zijn zaken die echt niet meer horen. We zoeken de oplossing in: het voorlichten van kinderen en het bieden van een veilige context. Het uitspreken en aangaan van gesprekken als het mis gaat. Zowel preventief als regressief zullen we deze uitdaging aan moet pakken, want in ons land wordt veel getolereerd, maar moeten we echt nog hard werken aan volledige acceptatie.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Als ik mag dromen hebben we over vier jaar een stad met veel meer groen en een duurzame haven. Hebben we geen armoede meer en ervaren kinderen gelijke kansen in onze samenleving. De gemeente is gemoderniseerd en digitaal en we hebben de huizenvoorraad weer op orde. We zullen hiervoor met andere partijen in de raad intensief moeten samenwerken, want de verschillende perspectieven zullen ons helpen om de problemen echt integraal aan te kunnen pakken.

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.