Wesley Pechler | Partij voor de Dieren Groningen

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Wesley Pechler.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen
  1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben Wesley Pechler, gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren in Groningen en daarnaast freelance vertaler Engels, copywriter, stadsgids, en politiek trainer. Aardig druk, maar ik geniet erg van al die afwisseling! Op dit moment ben ik nog 28, maar een week voor de verkiezingen mag ik 29 kaarsjes uitblazen.

Al sinds 2010 ben ik actief voor de Partij voor de Dieren. In 2017 kwam ik bij de gemeenteraadsfractie, en deze verkiezingen hoop ik voor een tweede termijn in de gemeenteraad van Groningen te komen. Met #2 op de kieslijst moet dat vast lukken. Op dit moment hebben we 3 van de 45 zetels, maar we gaan in maart minstens voor de 4. Dat is ook nodig om Groningen écht te vergroenen, een stuk diervriendelijker te maken, de eiwittransitie naar meer plantaardig eten vorm te geven, en te helpen zorgen voor een sociale en inclusieve gemeente.

  1. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

 Door queer te zijn ben ik vanzelfsprekend meer op de hoogte van actualiteiten en vraagstukken uit de LHBTQIA+ gemeenschap. Daarnaast ben ik er als androgyne gay Indo (hokjes kunnen best leuk zijn, als je ze zelf vindt passen 😉 ) altijd van bewust dat onze samenleving prachtig divers is. Het beleid wordt echter nog te vaak geschreven  vanuit een wit, hetero, cisgender, en hoogopgeleid perspectief, en dat werkt niet altijd het beste voor al onze inwoners. De diversiteit in onze samenleving moet weerspiegeld worden in de overheid, zowel binnen de politiek als in het ambtenarenapparaat.

  1. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

De energiecrisis en wooncrisis oplossen. Een verbod op nieuwe datacenters, biomassacentrales, en andere energieslurpende industrie. Op grote schaal (huur)woningen isoleren met bijvoorbeeld groene daken en gevels, en overal zonnepanelen aanleggen. Zo gaan we energie-armoede tegen en redden we het klimaat redden. Ook is er veel meer sociale woningbouw nodig, en moet er minder ruimte zijn voor beleggers op de woonmarkt.

  1. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

    We zitten als Partij voor de Dieren al sinds 2010 in de gemeenteraad, maar zaten tot nu toe altijd in de oppositie. Volgens mij hebben we laten zien dat we inmiddels klaar zijn om mee te besturen: we zijn weliswaar kritisch maar altijd constructief, hebben goede ideeën, en kijken dan ook uit naar deelname aan de coalitie. Wel alleen met een coalitieakkoord dat natuur, dieren en mensen echt op 1 zet, en niet meegaat in de valse noodzaak van eeuwige economische groei op een planeet die niet meegroeit. De meest geschikte coalitiepartners zijn dan denk ik GroenLinks, de SP en PvdA.
  1. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

 We zijn in Groningen al een heel eind, maar het kan altijd beter. Recent stelde ik samen met een paar andere raadsleden schriftelijke vragen over de transgender en non-binaire gemeenschap van Groningen: kunnen we voor gemeentelijke medewerkers transitieverlof invoeren? De Verklaring van Dordrecht ondertekenen, sensitiviteitstraining over micro-agressies aanbieden bij de politie, en de transgender vlag minstens één keer per jaar hijsen? Het college vond dit gelukkig allemaal goede ideeën en gaat ermee aan de slag. Dat zijn belangrijke stappen, maar nog niet genoeg.

De aangiftebereidheid voor discriminatie tegen onze gemeenschap moet omhoog. Acceptatie van LHBTQIA-personen moet bevorderd worden, in de eerste plaats op scholen. Queer asielzoekers, of ze nou uitgeprocedeerd zijn of niet, moeten hier veilig kunnen wonen. En seniorencomplexen moeten ook roze-friendly zijn. Zoveel mogelijk publieke toiletten moeten genderneutraal en toegankelijk worden, en racisme en discriminatie bij sportverenigingen bestreden.

  1. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Terugdraaien van de bezuiniging op huishoudelijke hulp. Verbod op sportvisserij en verkoop van levende dieren, zoals kreeften, op de warenmarkt. Veel minder bomenkap en veel meer aanplant van nieuwe bomen. Meer groene daken, geveltuintjes, en minder versteende tuinen. Scholen waar niemand wordt gepest om hun huidskleur, geaardheid of genderidentiteit. Onze belangrijke natuurgebieden behouden en niet omtoveren tot woningen of recreatieplekken. Cultuur die toegankelijker wordt voor mensen met een kleine portemonnee. Teveel om op te noemen eigenlijk – Groningen is mooi, maar kan nog veel mooier. Werk aan de winkel!

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.