Laura Delver | Partij voor de Dieren Leiden

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raadruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Laura Delver.

Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben Laura Delver, 36 jaar, queer, marineofficier, moeder en kandidaat nummer 2 voor de Partij voor de Dieren Leiden. Momenteel werk ik in de arbeidsmarktcommunicatie en zet ik me in om de zichtbaarheid van ‘minderheden’ te vergroten in alle mediacampagnes van Defensie. Ik ben er trots op dat er nu ook een LHBTI+ pagina is op onze werken-bij-website. Als bestuurslid van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK) heb ik meegevaren tijdens de Canal Parade en op het Homomonument in Amsterdam gestaan tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei. Als je ooit de kans krijgt om zoiets te doen, dóén! Samen met mijn vriendin, zoontje en hond woon ik in de Leidse Merenwijk.

Tijdens mijn uitzending in Zuid-Soedan zag ik de impact van extreme droogte en extreme regen van dichtbij. Uit grote zorgen om de ontwrichtende gevolgen van klimaatverandering werd ik actief bij de Partij voor de Dieren. De enige partij die de klimaatcrisis als een crisis behandelt en problemen bij de bron aanpakt. Toen de kandidaatstelling voor de gemeenteraad begon, wist ik gelijk dat ik mee wilde doen. Want waar kan je nou beter beginnen dan dicht bij huis, in de stad waarvan je houdt?

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Doordat ik dagelijks uit de kast kom, me soms kwetsbaar en niet altijd veilig voel, ben ik me altijd bewust van de positie van minderheden. De Partij voor de Dieren beschermt het belang van de zwaksten tegen het recht van de sterksten. Wij zijn een emancipatiepartij die strijdt tegen onrecht en opkomt voor minderheden. Dat verlies ik nooit uit het oog.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Lastige vraag! Er is zoveel om aan te pakken. Leidens ‘groenste college ooit’ is verre van groen en heeft de weinige stadsnatuur veel schade toegebracht. Het is de hoogste tijd om te kappen met kappen. We moeten de parken en bomen in Leiden véél beter beschermen!

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Wij zijn altijd bereid om samen te werken met andere groene progressieve partijen en houden daarbij vast aan onze idealen. Het gaat ons om het hebben van invloed. En dat kan zowel in de coalitie als in de oppositie. Het is voor ons dus geen doel op zich om in een coalitie te komen, maar we staan er zeker voor open.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Wat absoluut nog verbeterd moet worden is de veiligheid. Je moet hand in hand kunnen lopen en zo mannelijk of vrouwelijk of alles daartussen in kunnen zijn als je je voelt. Zolang dat niet het geval is, moet er nog een hoop gebeuren. In ons programma staat dan ook expliciet dat straatintimidatie van LHBTI+’ers moet worden aangepakt. Ook moet er zo snel mogelijk een plan van aanpak komen om racisme en discriminatie op scholen tegen te gaan. Verder willen we dat er een laagdrempelige mogelijkheid komt om aangifte bij de politie te doen.

En natuurlijk moet de gemeente zelf ook het goede voorbeeld geven. Zo moet transitieverlof worden vastgelegd voor werknemers en moeten we jaarlijks de acties die voorkomen uit het Regenboogakkoord evalueren. Zo kijken we of er ook écht iets voor LHBTI+’ers verbetert en of we Leiden dus ook écht een Regenboogstad kunnen noemen.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

 De komende jaren wil ik me hard maken om Leiden te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering door het behouden en uitbreiden van stadsnatuur. Onze crisis is de klimaatcrisis. Terugtrekken in de Burcht van Leiden volstaat helaas niet meer. Het is onze stadsnatuur die ons bescherming biedt bij hevige regenval of aanhoudende hitte. Daarom wil ik me inzetten om Leiden radicaal te vergroenen.

Ook wil ik bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. De lucht in Leiden is ernstig vervuild en dat raakt mens en dier. Schone lucht is een recht. Leidenaren móéten schone lucht kunnen inademen. En bij alles wat ik doe, neem ik de belangen van minderheden mee. Want de Partij voor de Dieren is een emancipatiepartij!

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.