Bert Saan | Jouw Haarlem

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Bert Saan.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Hi, ben Bert Saan, 42 jaar en werk als Duty Manager voor Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Ik woon in de gemeente Haarlem, in het geweldige stadsdeel Schalkwijk (Europawijk) en ben kandidaat raadslid voor de lokale partij Jouw Haarlem. Dit is een partij die staat voor een dienstbare overheid die de mens voorop stelt. Ik voel mij thuis bij een pragmatische partij die er echt voor alle inwoners van de stad is. Ik zoek samen met een goede groep mensen naar oplossingen voor lokale problemen door oprecht te luisteren naar wat er speelt.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Ik voel niet dat het een grote rol speelt. Natuurlijk ben ik een ervaringsdeskundige, maar dat zijn alle kandidaat raadsleden, ieder op hun eigen gebied. Ik merk wel dat ik een grote compassie en empathie heb voor hen die niet een vanzelfsprekend fijne jeugd of puberteit hebben (gehad). Wellicht komt dat door een gedeeld gevoel er niet bij te horen.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Haast maken met bouw studio’s voor jongeren en sociale huurwoningen. Wij hebben hier hele goede oplossingen voor en er is ruimte in Haarlem, als je maar wilt en durft! Ik wil dat clubhuizen, wijkcentra, en jongeren centra altijd open blijven en een structurele subsidie krijgen. Geen lockdowns voor deze plekken waar jongeren en ouderen kunnen crashen. Voor huiswerk, sport, kunst, cultuur en ontspanning. Om elkaar te ontmoeten, buiten de sociale structuur in de klas op school of werkplek om. Leeftijdgenoten ontmoeten, leren hoe anderen zijn, leren wie je zelf bent. Op deze plekken ontmoet je gelijk en anders gestemden, dat blijft de basis voor meer wederzijds begrip.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Oh, dat laat ik aan de kiezers. De mensen bepalen waar hun stem naartoe gaat, zij zijn het die zeggen welke partijen hun visie en ideaal het best vertegenwoordigd. Ik zal trouwens nooit op voorhand iemand of een partij uitsluiten. De kiezers bepalen of het besturen of oppositie wordt. Zij zijn nu aan zet!

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

In de gemeente Haarlem gaat al veel goed. Haarlem is een Regenboogstad en eind 2019 is er een grote campagne gestart ‘In Haarlem kies je zelf wie je liefhebt.’ Ook een Regenboogloket is opgezet om het voor velen laagdrempelig te maken om aan gewenste informatie te komen.
Scholen in Haarlem doen uiteraard mee aan het GSA Netwerk, dit onder de aandacht blijven brengen bij scholen en wijkcentra mag nooit stoppen. De Roze Zaterdag (weer) naar de stad halen zou ik erg toejuichen maar dan niet alleen in het centrum maar in alle wijken en buurtjes. Zichtbaarheid dmv passende en culturele activiteiten. Zorgen maak ik mij wel over LHBTI+ ouderen in bejaarden- of verzorgingshuizen die vaak eenzaam zijn, onbegrepen door huisgenoten. Pijnlijk om te horen hoe er door onkunde en onbegrip discriminatie is in deze levensfase waar men juist veiligheid en rust verdient.  Dit vraagt extra aandacht en attentie.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Meer structurele ondersteuning voor jongerencentra op zowel creatief- sportief als kunstzinnig gebied die actief zijn voor kwetsbare jongeren. Het is goed om het GSA Netwerk te ondersteunen en te versterken op scholen. Een Diversiteit Week waar scholen, bedrijven, instellingen en verzorgingshuizen samen een vuist maken tegen  discriminatie, racisme en uitsluiting zou ik graag opzetten. Een convenant laten sluiten, niet voor een bepaalde groep, maar voor iedereen, voor elkaar.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.