Tweede Kamer spreekt vanavond verder over verankeren LHBTI-rechten in Grondwet

De Tweede Kamer spreekt op woensdagavond 9 maart verder over het wetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA om LHBTI-rechten te verankeren in de Grondwet. Het COC pleit al bijna 20 jaar voor deze Grondwetswijziging.

Tekst: COC Nederland

Op woensdag 9 maart beantwoorden de indieners – Alexander Hammelburg (D66), Laura Bromet (GroenLinks) en Habtamu de Hoop (PvdA) – de vragen die de Tweede Kamer op 9 december stelde tijdens het eerste deel van dit debat. De meeste fracties die in december deelnamen aan het debat, lieten zich positief uit over de voorgestelde Grondwetswijziging (VVD, D66, CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en SP).

Het debat begint naar verwachting om 19u45 en is live te volgen op de website van de Tweede Kamer.

Het COC pleit al bijna 20 jaar voor verankering van LHBTI-rechten in de Grondwet, onder meer met grote publieksacties bij Pride Amsterdam. Deze Grondwetswijziging maakt onderdeel uit van COC’s Regenboogakkoorden van 2021 en 2017.

‘Verankering in de Grondwet biedt een garantie dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaar bevochten rechten kunnen genieten. Dat we ook in de toekomst nog kunnen trouwen, kinderen kunnen opvoeden en beschermd zijn tegen discriminatie, ook als de politieke of maatschappelijke wind onverhoopt zou draaien in het nadeel van de regenbooggemeenschap,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

De Kamer behandelt het voorstel om LHBTI-rechten te verankeren in artikel 1 van de Grondwet momenteel voor de tweede keer. Een Grondwetswijziging moet twee keer door de Kamer en de Senaat worden aangenomen, de tweede keer met een twee derde meerderheid. De Tweede Kamer nam het voorstel voor de eerste keer aan in juni 2020 en de Senaat in februari 2021. Als de Kamer komende dagen opnieuw vóór dit wetsvoorstel stemt, hoeft alleen de Eerste Kamer nog opnieuw voor te stemmen. Daarna treedt de Grondwetswijziging in werking.

Het wetsvoorstel dat de Kamer nu behandelt, werd eerder verdedigd door Vera Bergkamp, Nevin Özütok en Kirsten van den Hul en oorspronkelijk ingediend door Boris van der Ham, Naïma Azough en Anja Timmer. Het COC is alle indieners en hun medewerkers bijzonder erkentelijk voor het vele werk dat ze in dit voorstel hebben gestoken. Het voorstel verankert ook de rechten van mensen met een handicap in artikel 1 van de Grondwet.

*

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.