Pepijn Zwanenberg | GroenLinks Utrecht

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Pepijn Zwanenberg.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

 

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Mijn naam is Pepijn Zwanenberg, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Utrecht. Ik ben een GroenLinkser in hart en nieren. De reden zit besloten in de naam. Omdat ik zowel groen als links heel belangrijk vind. Groen: het milieu gaat me aan het hart. Er is een klimaatcrisis gaande, de opwarming van de aarde en de afname van de biodiversiteit. Links: Ik geloof in een eerlijke wereld. In een inclusieve, sociale en solidaire samenleving. Waar het niet uitmaakt waar je wieg stond. Wat je huidskleur, geaardheid, religie of gender is. Ik ben 52 jaar en woon samen met mijn vriend Ivo en dochter Keet op een oud passagiersschip in Lombok. We voeden Keet op in co-ouderschap met haar moeder. Samen vormen we een regenbooggezin. En ik ben onderdeel van het queer DJ collectief Cruise Control. Daarmee geven we feesten in Utrecht en draaien we op festivals zoals de Zwarte Cross.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Ik identificeer mijzelf als queer. Dat speelt een rol bij alles wat ik doe, bewust en onbewust. Het persoonlijke is politiek. Dat draag ik uit in mijn werk als volksvertegenwoordiger maar ook als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. In de gemeenteraad van Utrecht lanceerde ik namens GroenLinks in 2013 een regenboogstembusakkoord. En in datzelfde jaar was ik de initiatiefnemer van het eerste permanente regenboogzebrapad in Utrecht. Inmiddels liggen er zo’n 50 in heel Nederland en verspreidt het zich verder over de wereld. Daarnaast strijd ik al jarenlang voor gelijke rechten voor meerouderschap.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Ik ben inmiddels een aantal jaar gemeenteraadslid. Als woordvoerder wonen, stedelijke ontwikkeling en erfgoed heb ik mij de afgelopen jaren keihard ingezet voor meer betaalbare woningen in de stad. We zitten in Nederland in een wooncrisis, ook in Utrecht. Het neo-liberale beleid uit Den Haag met zijn vrije markt denken is failliet en wij plukken daar de zure vruchten van. Ik wil graag door als volksvertegenwoordiger. Wonen is een recht en iedereen heeft recht op een goed en betaalbaar dak boven het hoofd. GroenLinks wil dat van alle nieuwbouw 40% sociale woningbouw is en 40% middenhuur/betaalbare koop. Daarnaast is het van belang de bestaande woningen te beschermen. Door o.a. een opkoopbescherming tegen beleggers en een stop op de verkoop van sociale huur. De afgelopen periode is op mijn initiatief de verkoop van sociale huur in 4 Utrechtse wijken gestopt. Nu is het tijd om dat verbod uit te breiden.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

In Utrecht is GroenLinks al jarenlang een stabiele grote partij. Op dit moment zijn we de grootste partij van de stad met 12 zetels en zitten we in het college. In zowel oppositie als coalitie kun je zaken voor elkaar krijgen. Mijn voorkeur gaat uit naar een zo sociaal mogelijke coalitie, dus met linkse, progressieve partijen. Zo kunnen we Utrecht nog mooier, inclusiever en duurzamer maken.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Nederland is niet meer het gidsland van weleer helaas maar ik ben wel heel trots op de regenboogagenda van Utrecht. Wij maken al jarenlang werk van inclusief beleid. Queer zijn voor mij betekent vrijheid. De vrijheid om te zijn wie je bent. Altijd en overal. Maar zolang homo en flikker nog steeds scheldwoorden zijn, veel jongeren, maar ook oudere mensen, zich onveilig voelen in hun school-, werk- of privé-omgeving is er nog wereld te winnen en moeten we blijven strijden, schouder aan schouder.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Ik wil als Utrechter en Utrechtenaar eraan bijdragen dat Utrecht over 4 jaar nog mooier, inclusiever, socialer, groener én kleurrijker is. Kies Kleurrijk, Stem Pepijn!

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.