De Lesbische Vluchtbrug

Het is mooi om te zien hoeveel actie er speciaal voor LHBTQI+ vluchtelingen op gang is gekomen sinds ik hier anderhalve week geleden mijn zorgen over onze community en haar activisten in Oekraïne mocht delen. Met de verwachte komst zo’n 100.000 LHBTQI+ vluchtelingen in Europa, voor het leeuwendeel vrouwen en hun gezinnen, is er ook zeker actie nodig. Zowel op financieel vlak als ter plaatse aan de grens.

Tekst: Irene Hemelaar

Voor wat betreft het eerste: COC startte 1 maart een tikkie-actie voor haar zusterorganisaties in het getroffen gebied en bij All Out en Out Right wordt internationaal geld opgehaald voor verschillende queer organisaties. Ook FNV Regenboog sprak zich uit in solidariteit en verwees voor de mogelijkheid van doneren via ILGA Europe’s verzamelpagina van organisaties. Het Belgische Forbidden Colours werkt samen met omliggende landen om geld in te zamelen én om tijdelijke huisvesting te regelen.

De LBTQI+ vrouwen van de Euro Central Asian Lesbian* Community (EL*C) zijn een Lesbische* Vluchtbrug gestart. Zo’n 40 Europese queer vrouwenorganisaties waaronder Stichting OndersteBoven, waren gisteren aanwezig bij een informatiebijeenkomst waarin we spraken met twee uit Oekraïne gevluchte vrouwen en waarin we keken op wat voor manier we kunnen samenwerken en bijdragen aan het vinden van tijdelijke of lang(er) durende onderdak in Europa.

In heel Europa wordt er weliswaar opvang geregeld, maar lang niet altijd wordt hierbij rekening gehouden met het gegeven dat Oekraïne slecht scoort op mensenrechten en dat je niet iedereen bij elkaar kan zetten. Het land staat op de 39e plaats in de ILGA-regenboogindex van 49 Europese landen. Je kunt er donder op zeggen dat het op zijn minst schuurt wanneer lesbiennes en hun gezinnen en andere mensen uit onze community voor langere duur gehuisvest worden tussen landgenoten die ons soort mensen in het beste geval niet tolereren.

Stichting OndersteBoven slaat de brug van Oekraïne naar Nederland. Afgelopen weekend heb ik dan ook de Staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg verantwoordelijk voor de opvang in Nederland en de Amsterdamse wethouder diversiteit Rutger Groot Wassink die gaat over de locaties in Amsterdam benaderd met de vraag hoe het staat met specifieke opvang van LHBTQI+ vluchtelingen op de opvanglocaties. Dit wordt vervolgd.

*

Wil je doneren? klik dan hier.

Wil je als lesbienne* een andere vrouw, twee of meerdere vrouwen met wellicht gezin en/of huisdier een tijdelijke opvangplek bieden, dan kun je je hier aanmelden. Al 150 vrouwen gingen je voor.

*De EL*C gebruikt het woord ‘lesbisch’ als een brede, alomvattende term, inclusief lesbiennes die zich identificeren als trans-, non-binaire, maar ook intersekse lesbiennes, en biseksuele of queer vrouwen.

*

Irene Hemelaar was de Nederlandse vrouwenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in 2015 en steunt al jaren waar mogelijk en gewenst prides en regenboogactivisten in landen waar jezelf kunnen zijn niet altijd een vanzelfsprekend gegeven is. Ze is voorzitter van de Stichting OndersteBoven die onder andere het Power Vrouwen Hour produceert. 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “De Lesbische Vluchtbrug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.