Johran Willegers | VVD Zwolle

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Johran Willegers.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Mijn naam is Johran Willegers, 30 jaar en ik ben lijsttrekker voor de Zwolse VVD. Ik werk bij een branchevereniging. De ontplooiing van het individu is een belangrijke waarde binnen de VVD. Dat jij bepaalt hoe jouw leven eruit ziet en dat je mag zijn wie je bent.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Wat veel van ons delen is een drive om iets van je leven te maken; daar moeten we immers al vaak vroeg voor opkomen. Dat idee van je eigen kansen grijpen en tegelijkertijd oog hebben voor hoezeer mensen hierin bedreigd of beperkt kunnen worden, is een belangrijke persoonlijke motivatie. Daarbij speelt dat we er nog niet zijn; er zijn nog genoeg hindernissen te slechten. Dat je als politiek daarmee een belangrijke rol hebt om voor mensen hun rechten op te komen, drijft me.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Er zijn te veel uitdagingen om één punt uit te lichten: denk aan de woningnood, het belang van liefdevolle zorg en dat je altijd veilig over straat kunt. Wel vind ik dat te weinig oog is voor structureel LHBTI+-emancipatiebeleid en de acceptatie van gelijke rechten. Hiervoor moet structureel geld komen dat zowel wordt ingezet voor educatieve doeleinden als belangrijke evenementen die Zwolle als Roze stad promoten. Een duidelijke Roze Agenda is onmisbaar om in de stad én de regio hierin een rol te spelen.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Mijn ambitie is om de VVD de grootste partij van Zwolle te maken en dat betekent dat je ook bestuurt. Met welke partijen je dat samen doet, daar gaat de kiezer over. Maar om eerlijk te zijn vind ik bijvoorbeeld het verbeteren van de positie van LHBTI+’ers veel belangrijker dan de tegenstelling oppositie-coalitie. Volgens mij moeten we alles op alles zetten om dat zo breed mogelijk te doen.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Helaas hoor ik dat LHBTI+’ers in Zwolle zich nog niet altijd vrij en veilig voelen. Soms door fysieke dreiging, soms door scheldpartijen of zelfs in je eigen buurt. Daar kun je alleen verandering in brengen door een duidelijke streep te trekken tegen dit gedrag. Wie zich hier schuldig aan maakt, kan bijvoorbeeld een gebiedsverbod krijgen. Tegelijkertijd vind ik dat de gemeente een verantwoordelijkheid richting scholen heeft om te garanderen dat er een open en volwassen voorlichting plaatsvindt over alle kleuren van onze regenboog. Niets is zo normaal als anders zijn, dat moeten we al vroeg meegeven. De vrijheid van onderwijs mag niet misbruikt worden om die rechten te beperken. Bij vermoedens van discriminatie, racisme, homohaat of andere vormen van uitsluiting wordt actief melding gedaan bij de onderwijsinspectie of andere instanties;

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Ik gaf al aan wat er op LHBTI+-vlak beter kan. Er zijn daarnaast natuurlijk problemen die iédereen raken. De meest noodzakelijke daarvan is goede en betaalbare woningen. Geen partij wil zo veel huizen bouwen als de VVD en dit is hard nodig. Ook vind ik dat Zwolle wel wat extra levendigheid kan gebruiken: het organiseren van evenementen moet daarom makkelijker worden.

*

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.