Thomas Hermans | D66 Amsterdam

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen door het beantwoorden van dezelfde zes vragen. Deze keer: Thomas Hermans.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?
Ik ben Thomas 35 jaar, en werk als strategisch adviseur voor de Amsterdamse haven. Ik sta op de lijst voor D66 Amsterdam. Ik ben lid van D66 omdat het voor mij dé partij is die zich inzet voor het recht om zichtbaar zichzelf te mogen zijn. Het is een partij die verscheidenheid omarmt én een partij die volop de verbinding zoekt met andere partijen en organisaties. Daarnaast is klimaat & biodiversiteit voor mij het belangrijkste onderwerp op de politieke agenda. D66 heeft een uitgesproken groene agenda.
2.  In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?
Ik denk dat het een grote rol speelt. Zoals velen ben ik ook gepest met mijn homo zijn, kon ik moeilijk accepteren dat ik anders was dan de mainstream (waar ik nu helemaal blij mee ben). Dit heeft bij mij binnen een vuur losgemaakt om op te komen voor mezelf, voor iedereen die niet voldoet aan ‘het ideale plaatje’.
De LHBTI+ community moet haar ruimte claimen, overal, in de politiek, op de werkvloer, de kunsten, in de buurt. En dit geldt niet alleen voor onze community, maar voor alle minderheden. Dit is een gezamenlijke strijd waarvoor ik mij in wil zetten.
3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?
Ik zou me gelijk vastbijten in het klimaatdossier en vergroening van de stad. Ik wil werk maken van het isoleren van woningen en het vergroenen van daken en pleinen. De gemeente moet samen met Amsterdammers investeren in een lagere energierekening én minder CO2 uitstoot. Daarnaast moeten we beginnen met het klimaatbestendig maken van de stad en zo snel mogelijk onze ecologische ‘footprint’ omlaag te brengen. Wat mij betreft gaan stenen eruit en groen erin.
4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?
Ik zou in principe altijd voor besturen kiezen. Dan kan je daadwerkelijk je ideeën omzetten in actie. Ik wil samen werken met elke partij die serieus aan de slag wil met klimaatbeleid, de woningcrisis en zich inzet voor een stad waar er plek is voor iedereen.
5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?
Er moet nog veel gebeuren op dit vlak. Het is onacceptabel dat nog veel LHBTI+’ers niet zichtbaar zichzelf kunnen zijn in Amsterdam. Ik denk dat we als gemeente het gesprek tussen verschillende groepen in de stad moeten faciliteren over vrijheid en wat dat betekent. Ook het onderwijs kan hier een grote rol in spelen. Daarnaast moet er nog meer prioriteit komen bij de politie voor LHBTI+ discriminatie. Als je melding maakt van discriminatie of bedreiging, dan moet daar ook serieus en snel werk van worden gemaakt.
6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?
Ik wil bereiken dat we als Amsterdam voorop lopen met het isoleren van onze woningen, dat onze straten en pleinen leefbaarder zijn geworden door meer ontmoetingsplekken en groen, van stoeptegeltuinen, tiny forests tot verticale tuinen. En natuurlijk hoop ik dat we bereikt hebben dat er veel ruimte is voor het queer nachtleven, in al haar vormen.

 

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.