1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?
Mijn naam is Rik van Wijk, 39 jaar en ik woon samen met mijn vriend en twee honden in Deventer. Voor D66 sta ik op nummer twee op de lijst. D66 betekent voor mij dat je vrij bent om te zijn wie je bent en dat je vrij keuzes kan maken. Waarbij je rekening houdt met de vrijheid van een ander.
2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?
Aan de ene kant is het LHBTI+ zijn slechts een onderdeel van je identiteit en je zijn, maar kan het wel heel bepalend zijn of zijn geweest in je vorming en in je handelen. Zelf heb ik een sterk gevoel dat iedereen de vrijheid moet krijgen om te zijn wie hij/zij ook wil zijn, omdat ik dat gevoel niet altijd zelf heb mogen ervaren.
Die vrijheid gun ik niet alleen de LHBTI+ doelgroep, maar ook alle andere inwoners in de gemeente. Er zijn nog genoeg andere voorbeelden van mensen die door allerlei oorzaken beperkt of gediscrimineerd worden. Het gaat wat mij betreft over het ideaal dat iedereen de ruimte krijgt om haar of zijn talent volledig te ontwikkelen!
3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?
Zorgen dat we nadrukkelijk zicht hebben op de fysieke en sociale veiligheid op straat. En daar waar nodig die te verbeteren, door bijvoorbeeld samen met Roze in Blauw en andere belangengroepen actiepunten te bepalen en uit te voeren. Dit is de basis, daarna kun je verder bouwen aan andere zaken.
4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?
Besturen. In die positie kun je meer bereiken dan aan de zijlijn staan. Ook al zul je in een coalitie zitten waar je op sommige punten water bij de wijn zult moeten doen. Dat hoort erbij. Wat mij betreft kan met elke partij worden samengewerkt, zolang deze de democratische rechtsstaat maar onderschrijft.
5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?
In positieve zin is Deventer heel anders dan de randstad, waar ik hiervoor gewoond heb. Je ziet hier naar mijn idee veel vaker stellen van het zelfde geslacht hand in hand lopen. Zelf word ik niet uitgescholden of bedreigd, wat mij wel in Amersfoort of in Utrecht gebeurde. Ik heb sowieso die tolerantie, het gemoedelijke en het inclusieve veel meer ten oosten van de IJssel gevoeld dan elders.
Wat we nog beter kunnen doen, is de zichtbaarheid van de doelgroep in het algemeen vergroten, aandacht ervoor vragen op scholen t.b.v. een veilig klimaat waar elk talent zich kan ontwikkelen; en meer aandacht vragen voor inclusie van LHBTI+ bij bedrijven maar ook bij de inburgering van statushouders. En dat initiatieven vanuit inwoners om in gesprek te gaan of elkaar te ontmoeten op het gebied van LHBTI onderwerpen, door de gemeente worden ondersteund.
6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?
Dat Deventer een inclusieve en diverse gemeente is voor al haar inwoners en als een voorbeeld wordt gezien!
*