Gerben Horst | CDA Nieuwegein

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zich voor te stellen door het beantwoorden van dezelfde zes vragen. Deze keer: Gerben Horst.

Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben Gerben Horst, 52 jaar. In het dagelijks leven werk ik bij de Provincie Zuid-Holland als coördinerend senior adviseur public affairs. Sinds 2014 ben ik raadslid in Nieuwegein voor het CDA. De afgelopen vijf jaar mocht ik fractievoorzitter zijn. Bij de komende verkiezingen sta ik op plek 3 van de CDA-kandidatenlijst.

Ik wil voor het CDA raadslid zijn, omdat ik geloof in praktische oplossingen voor dagelijkse problemen die aansluiten bij de ideeën van inwoners en oog hebben voor een goede toekomst voor alle inwoners. En daarbij wil ik vooral recht doen aan de belangen van inwoners die minder hoorbaar en zichtbaar zijn, zoals LHBTI+ inwoners.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Ik ben raadslid voor alle inwoners. En tegelijk besef ik vanuit mijn LHBTI+ zijn dat inwoners heel verschillend in het leven kunnen staan en ook heel verschillende behoeftes hebben. Ik denk dat mijn LHBTI+ zijn maakt dat ik bewust ben van de diversiteit in de samenleving die niet altijd zichtbaar is en daar rekening mee houd. Verder ben ik scherp op onderwerpen als gelijkwaardigheid, menselijke maat, sociale veiligheid en discriminatie.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Ik maak mij al sinds 2015 hard voor veiliger tramoverwegen in Nieuwegein. Vorig jaar hebben een paar aanrijdingen met trams miljoenen euro’s aan schade opgeleverd. Het wordt dus hoogtijd dat we geld uitgeven voor veiliger tramoverwegen in plaats van geld besteden aan het herstellen van schade naar de zoveelste aanrijding met een tram. Minder aanrijdingen is ook goed voor een betrouwbaar OV als alternatief voor de auto.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Als raadslid heb ik ervaring met een oppositie- en coalitierol. Ik heb gemerkt dat je het meest voor elkaar als coalitiepartij. Dus liefst weer coalitie. Ik zou graag een college willen vormen met VVD, D66, PvdA en Lokale Vernieuwing.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

In 2018 heb ik als CDA-lijsttrekker het lokale regenboogstembusakkoord ondertekend. Dat heeft helaas nog niet tot een doortimmerd lokaal LHBTI+ beleid geleid, ondanks dat de raad hierover kort na de vorige verkiezingen via een motie om had gevraagd.

Ik wil dan ook dat er nog dit jaar een Nieuwegeins LHBTI+ beleid door de raad wordt vastgesteld. Dan kan het nieuwe college gelijk met de uitvoering beginnen. Daarbij moet het wat mij betreft gaan om waar LHBTI+ inwoners zelf behoefte aan hebben, zoals lokale ontmoetingsmogelijkheden, betere sociale veiligheid in de wijken en voorlichting op scholen.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Ik hoop dat net als in de afgelopen jaren inwoners mij weten te vinden met hun zorgen en ideeën voor een beter Nieuwegein. Het ontmoeten van inwoners en met hen hierover spreken is voor mij het leukste van het raadswerk. In die zin ben ik een echte volksvertegenwoordiger.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.