Arjan Braaksma | BIJ1 Amsterdam

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Arjan Braaksma.

Redactie: Rick van der Made en Marene Elgershuizen
Foto: Ernst Coppejans

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Arjan Braaksma
Grafisch ontwerper en eigenaar van social design bureau Burobraak.
50 jaar
Gemeente Amsterdam
Amsterdam BIJ1

Racisme, de erfenis van het Nederlands slavernij verleden, zoals het de-kolonialiseren van de openbare ruimte, gendergelijkheid en gender-geweld, identiteit en ‘Nederlanderschap’ zijn dagelijkse terugkomende thema’s in mijn beroepspraktijk en activisme. Als kandidaat-raadslid is het mijn ambitie om directer invloed te kunnen uitoefenen op gemeentelijk beleid omtrent deze thema’s.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Mijn LHBTI+ zijn heeft voor bewustzijn gezorgd dat ik anders ben dan de norm. Het heeft mij ook geconfronteerd met mijn privilege als witte LHBTI+. Dankzij LHBTI+ vrienden van kleur en/of met een migratieachtergrond weet ik dat ik het een stuk makkelijker heb mij te manifesteren in de Nederlandse maatschappij. De intersectionele manier waarmee BIJ1 naar sociale problemen kijkt is de belangrijkste reden dat ik mij sinds de oprichting inzet voor deze partij.

3.  Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Dat de gemeente zorgt dat Keti Koti een belangrijke herdenkingsdag wordt, dat dit in de hele stad zichtbaar wordt, dat educatieve programma’s ontwikkeld worden en dat 1 juli als vrije dag ingesteld wordt voor al haar werknemers.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Dit laat ik graag aan anderen over in de partij om hier de beste keuze te maken.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

De openbare ruimte moet veilig worden voor iedereen. Jongens en jongemannen in Amsterdam moeten veel meer bewustzijn ontwikkelen wat betreft mannelijkheid. De huidige maatschappij reproduceert te veel traditionele waarden van mannelijkheid. Hoe is het om jezelf te identificeren als man in deze stad die zowel traditionele mannelijkheid beloont als bestrijdt en hoe blijf je daarbij eerlijk naar jezelf?

6.  Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Dat Keti Koti een feestdag is wat zichtbaar is in de hele stad en dat alle Amsterdammers in alle stadsdelen deze dag samen kunnen herdenken en vieren op 1 juli omdat we allemaal een vrije dag hebben.

Dat de stad bewustzijnscampagnes en educatieve middelen heeft ontwikkeld om jongens en jongemannen te wijzen op hun verantwoordelijkheid in gendergerelateerd geweld.

Dat de openbare ruimte van Amsterdam zichtbaar gedekoloniseerd wordt. Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van informatie bij straatnaamborden die vernoemd zijn naar koloniale schurken.

Dat zwarte piet niet meer toegestaan is in de openbare ruimte en in publieke gebouwen. Dat organisaties die gebruik maken van deze racistische karikatuur geen subsidie meer ontvangen van de gemeente.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.