Anita Witzier: ‘Meld je aan voor Festival van de Liefde’

Voor het nieuwe KRO-NCRV tv-programma Festival van de liefde zoeken presentatoren Anita Witzier en Edson de Graça verhalen over de liefde. ‘Wil jij je grote liefde verrassen door eindelijk ‘Wil je met me trouwen?’ uit te spreken? Dan kan dat nu,’ zegt Anita Witzier over het programma. Gaykrant sprak met haar.

Tekst: Rick van der Made
Hoofdfoto: Marcel van Hoorn

‘Liefde is van ons allemaal,’ gaat Anita verder, ‘Voor Festival van de Liefde zoeken we bijzondere, verrassende en liefdevolle verhalen. We hebben al een aantal mooie verhalen ontvangen, maar we willen er graag nog meer hebben, en zeker ook van de LHBTI+gemeenschap. Een huwelijksvoltrekking op tv kan daarbij zeker tot de mogelijkheden behoren.

Het programma verschijnt medio augustus bij KRO-NCRV op NPO 1. Dit voorjaar gaat Festival van de Liefde naar meerdere plaatsen in ons land en slaat daar de festivaltenten op. We zoeken de liefde door het hele land – in Zwolle, bijvoorbeeld, of in Rotterdam, in Friesland of in Zuid-Limburg – en dan geven we de kijkers ook de demografische informatie over die streek mee: hoeveel mensen wonen er? Hoeveel mensen zijn er getrouwd? Hoeveel huwelijken tussen paren van gelijk geslacht zijn er gesloten? Liefde is tenslotte van ons allemaal en liefde vind je overal.

Na het programma Memories waarin ik twintig jaar lang oude liefdes heb opgespoord met alle daarbij horende emoties en verhalen, is het mooi om nu een programma te maken waarin de liefde echt gevierd wordt.’

Liefde in al haar verschijningsvormen?

‘Zeker. We staan voor alles open. Het zou bijvoorbeeld interessant zijn om in het programma polyamorie eens te belichten. Waarom zouden drie mensen hun liefde voor elkaar niet mogen verklaren, ook al is dat voor de wet nu nog niet mogelijk? Wat mij betreft maken we in een van de afleveringen er een polyamoureus huwelijksfeest van. Zonder officiële bekrachtiging weliswaar, maar wel met alles erop en eraan.

Er komen prachtige verhalen naar ons toe want mensen vertellen graag over de liefde. We zijn allemaal wel eens verliefd geweest en de meesten hebben ook het nodige hartzeer te verwerken gehad, dus het is voor iedereen herkenbaar.

Natuurlijk heb ik ook mijn eigen verhalen. Toen ik nog een kind was, zei een buurjongen dat hij niet wilde trouwen. Ik weet nog hoe verwarrend ik dat toen vond klinken. ‘Niet trouwen? Maar wat moet je dan met je leven? Zijn er andere opties dan?’ Ik had geen idee. Uiteindelijk is die jongen op kamers gegaan en is daar uit de kast gekomen.

Ze hebben er bij hem thuis nooit over gesproken, en op verjaardagen bijvoorbeeld werd hij nooit vergezeld door zijn partner, alsof die niet bestond. Hoe verdrietig is dat? Ik weet zeker dat mijn ouders me volledig geaccepteerd zouden hebben als ik met een meisje thuis was gekomen. Waarom konden zijn ouders dat dan niet? En snappen zij dan niet dat zij daarmee de relatie met hun zoon op het spel zetten? Zo jammer. Iedereen moet de liefde kunnen vieren. Altijd. Overal. Dat gevoel, die overtuiging en die verbondenheid willen we overbrengen.’

Bijzonder dat juist de van oorsprong wat meer confessionele omroepen KRO en NCRV de diversiteit en daarmee ook regenbooggemeenschap zo omarmd hebben. Namens hen vraag je de volgers en lezers van Gaykrant zich aan te melden voor dit programma, bijvoorbeeld.

‘Jazeker. KRO-NCRV is een stevig in de maatschappij verankerde mediaorganisatie en wil daar ook een afspiegeling van zijn door mee te bewegen met maatschappelijke ontwikkelingen en met oog voor iedereen. Als je dat niet doet, trek je uiteindelijk aan het kortste eind. Ik maak dat al jaren van heel dichtbij mee en dat is heel mooi. Want als je zegt ‘God is liefde’, dan kun je daarna niet zeggen: ‘Ja, maar dat geldt niet voor die en die groepen.’ Zo werkt de liefde niet.’

Dus: ‘Beste lezer van Gaykrant, geef jezelf op en stuur je mooiste liefdesverhaal, je beste idee voor een huwelijksaanzoek of je niet meer in te houden liefdeswens naar het Festival van de Liefde.’

‘Heel graag.’

Klik hier om je aan te melden voor het Festival van de Liefde of schrijf naar: liefde@kro-ncrv.nl

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.