Marc-Jan van Dam | VVD Veenendaal

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf te profileren. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Marc-Jan van Dam.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

 

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben Marc-Jan van Dam, op moment van schrijven 21 jaar oud. In mei/juni hoop ik af te studeren als docent Nederlands 2e graads. Ik ben vier dagen in de week te vinden op een middelbare school in Veenendaal. In deze plaats woon ik ook en ben ik komende verkiezingen kandidaat voor de VVD. Dat is een partij die in mijn ogen vanuit de kernwaarde de beste liberale partij die bij mij past en vanuit waar we kunnen bouwen aan een mooier Veenendaal. Ik sta op plek negen.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Niet altijd even expliciet, wel altijd impliciet. Veenendaal is altijd een redelijk christelijke omgeving geweest en LHBTI+ is niet altijd onderwerp van gesprek geweest. Toen ik voorzitter was van de Veense Jongerenraad heb ik mij daarom ook hard gemaakt voor een advies over een regenboogzebrapad. Deze is uiteindelijk met één stem teveel tegen weggestemd, helaas.

Ik ben zelf opgegroeid in een reformatorisch gezin (heb eerder mijn coming-outverhaal voor de Gaykrant gedaan ook) en weet uit ervaring dat er op het gebied van sociale veiligheid (in de openbare ruimte, op school, in het OV etc.) veel winst te behalen valt. De liberale waarde van vrijheid en gelijkheid voor iedereen is helaas nog altijd niet zoals deze zou moeten zijn.

Ik schaar mij altijd graag achter de volgende uitspraak: “Strijden tegen discriminatie is voor mij als liberaal een opdracht: als we mensen met een andere seksuele geaardheid, met een ander geloof, met een andere huidskleur, of met een ander geslacht hun hand zien opsteken omdat zij ongelijkheid ervaren en ik moet erkennen dat dat zo is, dan is hun strijd ook mijn strijd.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Zeker na een heftige tijd als afgelopen twee jaar wil ik graag gaan werken aan sociale veiligheid voor jongeren. Ik zie in de dagelijkse praktijk de schade die de lockdowns hebben aangericht voor de mentale gezondheid. Soms is dat blijvende schade. Vanuit het onderwijs bouwen we aan een sociale, veilige en stevige samenleving. We stomen de leerlingen klaar voor de maatschappij.

Laten we zorgen dat deze jongeren de mogelijkheden krijgen om een goede start te maken in de maatschappij. Ook wil ik de samenwerking tussen (lokale) praktijk (stageplaatsen etc.) en school verstevigen en vergroten. Leerlingen moeten altijd het uiterste kunnen behalen. Helaas krijgt nog niet iedereen de juiste kansen.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

We gaan als VVD Veenendaal voor besturen. Afgelopen jaren heeft VVD voor Veenendaal mooie stappen gezet vanuit de coalitie. Deze lijn willen we natuurlijk na de verkiezingen gewoon weer oppakken. Ik sluit geen partijen uit voor samenwerking. Een open gesprek moet altijd worden gevoerd. Wel denk ik dat we in Veenendaal niet zonder de CU kunnen. ProVeenendaal sluit als lokale partij vast ook weer aan.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Veel. In het onderzoek van de Veense Jongerenraad (2020) gaf meer dan de helft van de ondervraagde LHBTI+’ers aan zich in Veenendaal niet welkom of geaccepteerd te voelen. Men wordt vaak bekeken, nageroepen en soms fysiek lastig gevallen. Gelukkig is Veenendaal op weg naar een positiever beeld.

Het gesprek over LHBTI+ wordt vaker gevoerd dan ooit en een regenboogzebrapad zou bijna werkelijkheid zijn geweest, was het niet zo dat andere partijen zo verdeeld waren. Overigens is de motie voor een regenboogvlag hijsen op de dag dat Nederland in Hongarije moest voetballen wel aangenomen, net als een voor een onderzoek naar hoe het discriminatiemeldpunt effectiever kan worden ingezet.

6.      Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Veenendaal heeft net als de rest van Nederland een groot tekort aan woningen. Maar we kunnen geen kant meer op. Met een groeiende bevolking, tekort aan woningen en bereikte grenzen is het noodzaak om te kijken op welke manieren dit op te lossen is.

Een goed voorbeeld is de nieuwe theatertoren die de VVD graag gerealiseerd ziet worden. Al is het alleen al voor de woningen die er bovenop komen en de parkeergelegenheid die er onder beschikbaar zal blijven. Zo hoop ik dat over vier jaar starters en studenten ook weer goed in Veenendaal terecht kunnen en dat we onze jongeren niet zien vertrekken.

Graag zie ik over vier jaar dat Veense scholen een stevig maatschappelijk pakket aanbieden aan hun leerlingen. Dat zij (ook in samenwerking met elkaar en bedrijven in Veenendaal) bouwen aan een mooie toekomst voor Veenendaal.

Al met al hoop ik ook dat als De Jongerenraad over vier jaar weer zo’n onderzoek naar LHBTI+ of een andere minderheidsgroep, dat de conclusie dan is dat iedereen zich hier geaccepteerd, gewaardeerd en thuis voelt.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.