Eyasu Balcha | D66 Rotterdam

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Eyasu Balcha.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem jedeel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben Eyasu Balcha (31 jaar) uit Rotterdam. Ik ga voor de gemeenteraad van Rotterdam voor D66. Ik vind het prachtig dat D66 een heleboel mooie LHBTI+-rolmodellen heeft: denk aan minister Rob Jetten, Kamervoorzitter Vera Bergkamp en het eerste transgender Kamerlid Lisa van Ginneken.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

De prachtige LHBTI+-community is belangrijk voor mij: ik heb jarenlang in het bestuur van COC Rotterdam gezeten. Daar heb ik gezien welke problemen mensen nog steeds tegenkomen elke dag. Een scholier die niet uit de kast durft te komen. Een transgender die wordt weggepest in diens buurt. Een oudere die vereenzaamt in zijn verzorgingshuis. Als ik dat hoor, kan ik niet stilzitten.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Ik vind het onacceptabel dat LHBTI+’ers niet veilig over straat kunnen. Je wordt nagestaard, uitgescholden en sommigen van ons krijgen zelfs te maken met geweld. En alleen maar omdat je een beetje anders bent. Ik wil dat dat stopt. Het moet makkelijker zijn om onveilige situaties te melden en de politie moet beter laten zijn wat ze met meldingen doen.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Ik zou graag besturen, omdat je dan echt dingen kan veranderen. Je moet wel keuzes maken, maar in de oppositie sta je vaak aan de zijlijn. Ik werk graag samen met iedereen die staat voor inclusiviteit en gelijke kansen.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

De cijfers liegen niet: transgender personen hebben vaker te maken met grote problemen. Het is bijvoorbeeld lastiger om een baan te vinden en te houden. Ook komen psychische klachten veel en veel te vaak voor, ook onder transgender jongeren. Daarom wil ik een actieplan dat dit aanpakt.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Ik wil dat Rotterdam een stad is voor álle unieke unicorns. Ik hoop te bereiken dat alle LHBTI+ Rotterdammers veilig over straat kunnen en zich niet meer hoeven te verstoppen of aan te passen.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.