Lieve Bettine #14

Lieve Bettine,Carnaval staat weer voor de deur en dat was bij mij vroeger altijd groot feest. Ik stond vier nachten lang in mijn jurk en op hoge hakken te dansen in een bar in het zuiden des lands. Nu wil onze zoon (17) uit met Carnaval – als het doorgaat, maar uit gaat ie sowieso – maar ik vind dat toch een beetje lastig. Ik ben niet overbezorgd ofzo en tuurlijk moet je je kind vrijlaten maar ja, met al die drugs tegenwoordig vind ik dat toch lastig. Mijn man vindt dat ik overdrijf en dat onze zoon slim genoeg is om geen gekke dingen te doen, maar ja, ‘t blijft toch je kind hè…  en om nu mezelf in een jurk te hijsen om stiekem mijn zoon in de stad in de gaten te houden vind ik ook zo wat. Nu woont u ook in het zuiden en u gaat vast regelmatig carnavallen. Zou u uw 17-jarige zoon met een gerust hart op pad laten gaan? En misschien mag onze zoon wel een avondje met u en uw vriendinnen op stap? Is-tie toch een beetje onder dragmoeders vleugels. Dikke kus uit Oosterhout van Jos.

_____Lieve Jos uit Oosterhout, ‘Bij ons staat op de keukendeur, er ligt een lijster in de la en zullen we het nog een keertje overdoen’.

Corrie van Gorp, André en Adele….

In mijn favoriete café in het Kielegat draaide wijlen Jantje van Hintum vroeger vijf nachten achter elkaar de carnavalskrakers die luidkeels door de aanwezige lellebellen werden meegezongen.

Carnaval was het feest der herkenning want Heel Queer Nederland – de hele LHBTI+gemeenschap en wat er verder nog aan heteroseksueels achter de travestiejurken aangesleept werd – toog naar het zuiden en stond uren in de rij (en de regen of de vrieskou) om in de Venise Bar in de Bredase Halstraat naar binnen te mogen (gewiekste meiden zoals ik hadden natuurlijk een flacon Jägermeister diep in hun decolleté zitten om warm te blijven),

Iedereen deed mee aan de cancan en de polonaise (óók aan mijn frêle lijf!) en hoste de hele avond lang, en na vijf dagen bleek het etablissement weer ietsje meer verzakt te zijn, zowel de façade als de goede, zedige naam. Het waren gouden tijden voor uitbaatster Erna de Haan en haar publiek. Zelf dartelde ik er vanaf mijn zestiende rond, genoot van trappistenbier uit een echt glas want dat alles mocht toen nog. Dronken werden we niet, want dan greep Erna als een strenge moeder in.

Of ik er met mijn oogverblindende schoonheid blind voor was, weet ik niet, maar drugs heb ik daar nooit gezien en werd iemand voor mijn gevoel wat te handtastelijk en was het een knappe man dan liet ik dat gewoon toe. Zoals reeds eerder gemeld: het waren andere tijden.

Natuurlijk moest dat in het geniep want mijn zwei Schwestern Margaux en Desiree waren daar niet van gediend en keken veel liever naar de Miss Vernise-verkiezing waarin de ‘dames’ ongemakkelijk op heipalen liepen en op de getoupeerde pruik een blauwe kanarie in een vogelkooitje droegen.

Margaux, Desiree, Bettine

Zo tegen tweeën had Margaux me via via opgespoord, hield haar Cartier-horloge voor mijn ietwat verlopen gelaat, trok me uit de stevige armen van één of andere stoere matroos of soldaat waarvan ik de naam nog maar net wist, en besefte ik weer hoe laat het was. Gedrieën gingen we op huis aan waar we warme anijsmelk donken. Wat jouw zoon betreft, heeft ‘ie goede vrienden waarmee hij samen carnaval kan gaan vieren? Laat ‘m dan gaan.  Want in je eentje afreizen naar het zuiden is wel heel bedroevend, alhoewel minder bedroevend dan als zoon stiekem achtervolgd worden door je vader in een ouwe jurk.

Laat je zoon lekker genieten. Desnoods in een glitterjurk met een getoupeerde pruik en een heuse volière daarop vastgeklemd.

Laat ‘m gaan, lieverd. Natuurlijk zou ik mijn zoon ook laten gaan. Ze lopen niet in zeven sloten tegelijk. Zeker niet met stiletto’s aan de voeten. Heb een beetje vertrouwen in de jeugd.

Uiteindelijk zakt ie toch door zijn hakken, wordt ‘ie gekust en verliest hij zijn hart aan een marinier, een soldaat of aan Grote Smurf.

Ik ben niet van de betutteling en ik ben er ook niet slechter van geworden door op mijn zestiende een ongekend aantal glazen gerstenat achterover te slaan en knuffels uit te delen aan een bekende onbekende.

Deze dame gaat er met haar zussen zeker op uit, en je zoonlief zal vast in zijn nopjes zijn met drie van zulke exotische en knappe chaperonnes.

Kus vanuit het warme zuiden.Liefs,

Bettine(Ter nagedachtenis aan allen die ons inmiddels verlaten hebben maar die mijn carnavalstijd nooit doen vergeten).


Alaaf! 

*

Lieve Bettine: in deze rubriek beantwoordt vrolijke, exotische en toch nette Bettine Wouterse (Breda, 24 juni, 19??) vragen over liefde, levensstijl, gender, prangende kwesties, etiquette en dilemma’s waar u dagelijks mee rondloopt of waar u wakker van ligt.

Heeft u een vraag voor Bettine? Stuur deze naar: lievebettine@gaykrant.nl

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.