Even voorstellen: de vrouwen van ‘Poink’

De volgers van Gaykrant zien de activiteiten van Poink regelmatig voorbijkomen. Poink is een organisatie voor vrouwen die van vrouwen houden, volledig gerund door vrouwen. Elke maand publiceert Gaykrant zowel haar activiteiten als haar nieuwsbrief. Lenny Janssen bedacht tien jaar geleden het concept dat uitgroeide tot een bloeiend activiteitenplatform. Hoog tijd om de mensen achter Poink beter te leren kennen. Gaykrant sprak met Lenny, Ilona en Monique.

Tekst: Floor Brands
Foto’s: Poink / Ria van Remmerden

Vertel even wat over jullie zelf, wie zijn jullie en wat doen jullie?

Lenny: ‘Ik werk in het welzijnswerk als ouderenadviseur. Ik heb twee kinderen van zeven en negen. Mijn ex-vrouw en ik hebben allebei een kind gedragen. Ik ben de bedenker van Poink. Het idee ontstond eind 2009. Op Valentijnsdag 2010 was de eerste activiteit en dat is ook de oprichtingsdatum: een wandeling in Sonsbeek in Arnhem. Poink is vrijwilligerswerk.’

Ilona: ‘Ik werk als psycholoog in Nijmegen, ik voetbal en zing. Ik ben nu ongeveer anderhalf jaar bij Poink. Nadat ik een keer aan een activiteit bij Poink had meegedaan, wilde ik ook meehelpen organiseren. Nu ben ik gastvrouw bij de online vrouwencirkels van Poink. Ik vind het leuk om mensen in verbinding te brengen met elkaar en dat kan heel goed bij Poink.’

Lenny

Monique: ‘Ik ben een alleenstaande moeder van een dochter van vier. Zij is echt de blanke versie van mij. Ik werk als kok bij het Openluchtmuseum en mag mensen blij maken met mijn menukaart. Ik werk al 16 jaar in de horeca en dat is ook een beetje de rode draad in mijn leven. Ik ben sinds 2020 bij Poink. Het gebeurde allemaal heel spontaan en onverwacht: ik wilde eigenlijk iets organiseren met kinderen erbij binnen Poink. Toen vroeg Lenny mij of ik bij het team wilde horen, en toen groeide het zo uit. Omdat ik veel actief ben geweest op sociale media, heb ik de taak in de Poink Facebookgroep als beheerder op me genomen.’

Hoe is Poink ontstaan?

Lenny: ‘Ik was zo oud als Ilona nu is. Ik woonde toen in Arnhem, en ging wel naar feestjes, maar echt in contact komen met vrouwen, dat lukte dan niet op zo’n avond. Ook vanwege de hardere muziek. Ik was op zoek naar gezamenlijkheid én echt in gesprek raken met elkaar. Het was er niet, dus ik ben het gaan creëren. Zo kwam ik op het idee voor Poink. Ik heb toen een Hyvespagina gemaakt en heb op de markt in Arnhem flyers verspreid voor een ‘lesbische’ wandeling op 14 februari. Dat was bijzonder gezellig. Poink is eigenlijk nooit mijn bedoeling geweest, maar het is zo uitgegroeid.

Ook andere vrouwen wilden activiteiten organiseren en al snel kwamen we zo tot een heel divers aanbod. We hebben toen geprobeerd om elke maand een activiteit te organiseren. Ik probeer altijd de juiste vrouwen op de juiste plek te krijgen. Dus iemand die goed kon koken heeft een keer een kookworkshop georganiseerd. Al snel kwam iemand met het idee voor een website.

Poink heeft met de geboorte van mijn tweede kind even stilgestaan en stond op het punt om te worden stopgezet. En toen ben ik me er weer mee gaan bemoeien en hebben we het weer nieuw leven in geblazen. We waren een particulier initiatief en we zijn nu echt een stichting met een bestuur.’

Wat maakt Poink nu Poink?

Lenny: ‘Bij Poink kan eigenlijk alles. En als het er niet is, ga je het gewoon organiseren. Ontmoeten en een veilige sfeer staan centraal. Dan kan eigenlijk alles. Er zijn mooie vriendschappen en ook relaties ontstaan via Poink. Voorlichting is goed, maar daar houden wij ons verder niet mee bezig, daar zijn hele mooie andere initiatieven voor. We organiseren de activiteiten in en rond Arnhem en Nijmegen.’

Ilona

Wat voor activiteiten organiseren jullie zoal, ook met corona?

Lenny: ‘In de coronacrisis hebben we veel online gedaan, vooral huiskamercafés en dialogen, maar ook online speeddates. Er wordt gewandeld, er was een mountainbikeclinic en een spelletjesavond. We hebben ons niet tegen laten houden door corona. Het netwerk van Poink is er zelfs enorm door uitgebreid, vanwege het grotere bereik van de online-evenementen.

Monique heeft de facebookgroep nieuw leven in geblazen. Daar is echt ook een lesbische community ontstaan, met mooie vragen en antwoorden en reacties op elkaar.

Ik ben vroeger erg gepest, en heb met Poink mijn eigen veilige plek gecreëerd. Ik hoef niet meer steeds alert te zijn. Bij Poink kan ik mezelf zijn.’

Jullie bedenken de activiteiten zelf?

Ilona: ‘Nee, eigenlijk zo min mogelijk. Vrouwen komen naar ons toe met een idee en daar gaan we over in gesprek, en dan gaan we ermee aan de gang. Er zijn twee vrouwen die alle ideeën en activiteiten coördineren. De gastvrouwen pakken zelf zo veel mogelijk op.

Monique, jij schrijft nu ook voor Gaykrant en jullie activiteiten komen ook op onze site.

‘Ja superleuk! Ik vind het heerlijk om over allerlei uiteenlopende onderwerpen te schrijven. Soms wil ik gewoon gal spuwen om iets, bijvoorbeeld over wat ik op sociale media of in het nieuws lees. Maar heel regelmatig voel ik dat ik een constructieve bijdrage wil leveren. Mijn insteek is dat ik dingen relativeer. Zo min mogelijk oordelen. Dat is waarom ik het liefste schrijf. Papier is geduldig. Ik ben blij als ik iemand aan het denken kan zetten met mijn teksten. Dat kunnen quotes zijn, columns, gedichten of kleine stukjes tekst met veel betekenis. Ik doe dit als sinds ik een puber was, het was er altijd al.

Monique

Wat zouden jullie nog willen?

Ilona: ‘Met andere organisaties samen activiteiten ontwikkelen. We merken dat in de community nog heel veel onwetendheid en soms ook onbegrip is naar elkaar toe. Het zou zo mooi zijn als we door middel van mooie activiteiten meer onderling begrip kunnen creëren.’

Lenny: ‘Ik wil nog meer gaan delegeren. Dat er meer vrouwen binnen het team komen en dat de taken nog meer verdeeld kunnen worden. Er is veel te doen binnen Poink en het is mooi om dat echt met een team te doen.’

 

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Even voorstellen: de vrouwen van ‘Poink’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.