Twaalf culturele instellingen doen mee met tweede Queer Geschiedenismaand

In maart 2022 vindt voor de tweede keer de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand in Nederland plaats. Samen met diverse culturele instellingen biedt IHLIA LGBTI Heritage een platform waarop de viering en overdracht van de geschiedenis, de verhalen en de prestaties van LHBTI+ers en LHBTI+organisaties centraal staan, ook buiten de Pride-periode in de zomer.

IHLIA is met de grootste LHBTI+collectie van Europa dé erfgoedorganisatie op het gebied van LHBTI+ in Nederland en laat samen met de deelnemende organisaties het publiek kennismaken met de prestaties en nalatenschap van historische LHBTI+ers.

“Er zijn talloze onzichtbare geschiedenissen te vertellen van mensen die we nu LHBTI+er zouden noemen” zegt Lonneke van den Hoonaard, directeur van IHLIA LGBTI Heritage. “Nu de aangesloten culturele en erfgoedinstellingen hun queercollectie of -programma laten zien, bieden we in de Queer Geschiedenismaand gezamenlijk een betere representatie van de LHBTI+-gemeenschap.”

Voor veel mensen uit gemarginaliseerde groepen werkt het emanciperend om meer te leren over de geschiedenis van de gemeenschap. Ook het zien en herkennen van deze geschiedenis speelt een rol in deze emancipatie. Hier kunnen culturele instellingen en media een belangrijke rol vervullen.

Want behalve dat representatie velen kan helpen in de manier hoe zij zichzelf zien, draagt dit ook bij aan hoe minderheden door de samenleving worden bekeken. Representatie is een manier om te laten zien dat iedereen een plaats heeft in onze maatschappij.

Programma

In samenwerking met deelnemende culturele instellingen is er een rijk programma samengesteld met onder andere live  rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen. Daarnaast zijn online diverse blogs en video’s te vinden.

De deelnemende culturele instellingen zijn Amsterdam Museum, Arcam, Cobra Museum, CODA Apeldoorn, Imagine IC, Joods Cultureel Kwartier, OBA, Oude Kerk Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Rijksmuseum, Stedelijk Museum en het Wereldmuseum.

Inmiddels staat een (groot) deel van het programma online. Omdat instellingen lang in onzekerheid verkeerden of hun activiteit door de coronamaatregelen wel door kon gaan, komen er nog aanvullingen op de programmering.

Kijk voor het hele programma op www.queergeschiedenismaand.nl

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.