Ingeborg Hornsveld | GroenLinks Utrecht

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Ingeborg Hornsveld.

Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

 

1.  Wie ben je, wat doe je, hoe oud ben je? Voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben Ingeborg Hornsveld, 59 jaar ik woon in Utrecht met mijn vrouw en onze dochter van 16. Ik sta voor GroenLinks op plaats 4 voor de gemeenteraad. Zorgvuldig omgaan met natuur en milieu en een sociaal beleid voor iedereen zijn de basis thema’s van GroenLinks, waar ik me helemaal in vind.

2.  In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Ik heb in mijn hele leven nog nooit in wat voor kast dan ook gezeten, ik had gelukkig heel progressieve ouders. Ik voel me bevoorrecht dat ik in Nederland leef maar realiseer me goed dat niet iedereen uit de regenboogcommunity kan leven zoals ‘ie wil. Ik heb me altijd voor de LHBTI+ gemeenschap ingezet, in het bestuur van Pann in Utrecht, waar ik onder andere DJ was, in mijn werk als actrice en theatermaker, en ik zal dat zeker ook in de politiek blijven doen.

3.  Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Ik maak me zorgen over de afstand tussen de politiek en de “gewone” mensen en over het gevoel bij veel mensen dat politici zich helemaal niet druk maken om wat er in de samenleving leeft. Dat klopt in heel veel gevallen niet. Ik zie toenemende polarisatie om me heen, maar mijn oprechte overtuiging is dat we veel meer gemeenschappelijke belangen hebben dan op het eerste gezicht lijkt. Dus het eerste wat ik ga doen is de wijken in, met mensen en organisaties praten, luisteren, kijken wat er leeft, en zo nodig gezamenlijk actie ondernemen.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

GroenLinks is de grootste partij van Utrecht en zit al heel lang in het college. In de stad zijn ook zichtbaar veel zaken verbeterd sindsdien. Ik wil met iedereen samenwerken, maar zou natuurlijk graag een zo progressief mogelijk college zien.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Ik wil ernaar streven dat binnen het onderwijs diversiteit niet af en toe in een lesje behandeld wordt, maar gewoon een vanzelfsprekend gegeven is. Geïntegreerd in het geheel, dus ook in het lesmateriaal. Dit zou al bij de basisscholen heel gewoon moeten zijn. Verder prioriteit voor bestrijding van geweld tegen wie dan ook op grond van gender, kleur, afkomst of geaardheid, en goede opvang voor ieder die dat nodig heeft.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Ik zou graag de afstand willen verkleinen tussen het bestuur van de stad en haar bewoners. We houden allemaal van Utrecht, laten we naast elkaar staan, en niet tegenover elkaar. De uitingen die je veel hoort momenteel zijn vaak hard, koud en gepolariseerd. Een redelijke, vriendelijke toon zou wat mij betreft weer de norm mogen worden. Ik voel die behoefte bij heel veel mensen, en gezamenlijk kunnen we daarop koersen. Idealisme op inhoud, maar ook in de manier waarop we met elkaar omgaan. Op 19 februari tekende ik, samen met Pepijn Zwanenberg, namens GroenLinks het regenboogstembusakkoord, waarmee de gemeente Utrecht verklaart zich écht in te gaan zetten voor LHBTIQ+ personen.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.