Leonie Gerritsen | Partij voor de Dieren Den Haag

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf te profileren. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Leonie Gerritsen.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben Leonie Gerritsen (35), de nummer 3 voor de Partij voor de Dieren Den Haag. Ik heb een grote passie voor (live) muziek, festivals en koken. Ik kwam op mijn 16e uit de kast als lesbisch, maar voel me intussen meer thuis in de ‘labels’ queer of panseksueel.

De Partij voor de Dieren is de enige partij die de korte termijn belangen van de mens niet centraal zet, dat spreekt mij heel erg aan. We zijn de groenste partij van Den Haag! Ook zijn wij de enige partij die zich laat leiden door idealen, in plaats van de drang om te besturen. Gemeentepolitiek vind ik erg leuk om te doen, omdat je echt een verschil kunt maken in je eigen omgeving.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

De reden dat ik de politiek in ben gegaan, is omdat ik wil strijden tegen onrecht. We leven in een land waar dagelijks ruim 1,7 miljoen dieren worden geslacht, waar mensen worden gediscrimineerd op basis van afkomst, gender, geaardheid, functiebeperking, opleidingsniveau etc. Een samenleving waar rijke mensen rijker worden van de ellende van een ander. Zolang minderheden moeten worstelen om gehoord te worden, zal het nodig zijn om politiek te strijden voor rechtvaardigheid. Voor mij persoonlijk geldt dat ik veel oog heb voor alle vormen van ongelijkheid, omdat ik zelf behoor tot bepaalde ‘minderheidsgroepen’, zoals LHBTI+.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Oef, waar te beginnen? Den Haag is een versteende stad met weinig ruimte voor natuur, kunst en cultuur. Heel erg veel te doen voor de Partij voor de Dieren, dus! Maar om je vraag te beantwoorden: ik zou beginnen met alles op alles zetten om de klimaatdoelstellingen te behalen door veel nieuw groen aan te leggen, uitstoot te verminderen en ondernemers te helpen verduurzamen.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Macht of besturen is voor mij geen doel, je moet kijken waar je het meest effectief bent. In Den Haag is de Partij voor de Dieren erg succesvol in de oppositie omdat we vasthouden aan onze idealen. Daarom stemmen mensen ook op ons. Die idealen opzijschuiven om maar een wethouder te mogen leveren, zouden wij nooit doen. Natuurlijk zouden we wel in gesprek gaan met partijen onder de voorwaarde dat klimaat, de wooncrisis en andere sociale problematiek prioriteit krijgen boven economisch gewin.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Zolang mensen gediscrimineerd of gepest worden vanwege hun geaardheid, sekse of genderidentiteit, ligt hier een rol voor de gemeente. Voorlichting zou geen eenmalige gastles moeten zijn, maar een doorlopend gesprek waar bewoners, vooral kinderen en jongeren, constant bij betrokken worden. Die verantwoordelijkheid kun je niet alleen bij ouders en het onderwijs neerleggen. De gemeente moet zorgen voor ontmoetingsplaatsen en gezonde LHBTI+ organisaties, zodat een veilige community kan groeien en opbloeien.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Natuurlijk gaan we er weer alles aan doen om de groenste partij van Den Haag te blijven door ons in te zetten voor natuur, klimaat en dierenwelzijn. Ook wil ik me inzetten voor een diverse en inclusieve stad, met meer ruimte voor kunst en cultuur.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.