Pink Promiss: de stichting achter Miss Travestie Holland en Miss Gay Holland

Pink Promiss organiseert jaarlijks maar liefst drie verkiezingen, namelijk Miss Gay Holland, Holland’s Best Drag Artist en Miss Travestie Holland, waarbij de laatstgenoemde dit jaar al voor de 35e keer gehouden wordt. Deze evenementen zijn bedoeld om met eenieders eigenheid de pracht van variatie en van saamhorigheid te tonen.

De stichting Pink Promiss is opgericht in 2012 en wil alle soorten mensen in de LHBTI+ gemeenschap een plek proberen te geven waar zij veilig zichzelf kunnen zijn. Dit kan zij waarmaken dankzij haar status als een ANBI-geregistreerd goed doel. Pink Promiss krijgt geen subsidies en is volledig afhankelijk van giften en daarom is de stichting zeer dankbaar voor iedereen die zich voor en met haar inzet.

Ook steunt de Pink Promiss Foundation projecten waarin hulpbehoevenden binnen de LHBTIQ+ gemeenschap geholpen kunnen worden. Deze projecten richten zich op sociale cohesie en sociale participatie. Zo is de stichting op dit moment bezig met Happy Life. Met Happy Life richt de stichting zich op een veilige omgeving voor transgender, non-binaire mensen, interseksuelen, mensen met travestiegevoelens, etc.

(foto: AC Fotografie)

Hoe het begon

In 1987 was de nationale verkiezing Miss Travestie Holland de voortrekker om bij het publiek het thema ‘Travestie en Homoseksualiteit’ onder de aandacht te brengen. Helaas was het in deze periode ernstig gesteld met de discriminatie en mishandelingen. Homo’s en travestieten werden regelmatig in elkaar geslagen als ze over straat liepen. ‘Onbekend maakt onbemind,’ redeneerde oprichter en organisator Connie van der Maas en probeerde op haar manier travestie meer bekendheid te geven.

De allereerste verkiezing Miss Travestie Holland kon plaatsvinden omdat Piet Gamelkoorn, toen eigenaar van de Rotterdamse homodiscotheek Gay Palace meteen volmondig ja zei op de vraag of het evenement in zijn uitgaansgelegenheid georganiseerd kon worden. De vrijwilligers en vrienden van MTH reden door heel Nederland om overal de posters te brengen en persoonlijk bij de toen bekende horeca op te hangen.

Door het hele land werden voorrondes georganiseerd en zo werd de verkiezing van een droom een feit. Nederland kon er niet meer omheen. Het werd zo’n succes dat de finales steeds groter werden en er gezocht moest worden naar een grotere locatie.

De verkiezingen waren door de jaren heen zo groot geworden dat Miss Travestie Holland in 1995 werd opgemerkt door John de Mol. Hij kwam met de vraag of het een tv-productie kon worden, wat uiteindelijk resulteerde in ‘Miss Travestie Holland’ met De Travestie Show, met zeven voorronden en een finale en Robert ten Brink als presentator. Op het hoogtepunt keken er 3 miljoen mensen naar en werd het programma vanwege het succes in 1996 herhaald. Ook in het buitenland kwamen er meer (landelijke) travestie-verkiezingen.

Intussen is er veel veranderd in de community: het geweld tegen LHBTI+, travestie en drag is nog steeds aanwezig, nieuwe uitingen en bewoordingen kwamen tevoorschijn en de wereld is online gegaan. Zo is Holland’s Best Drag Artist opgestart om iedere vorm van drag (man, vrouw, bioqueen, drag king, transgender drag artiest enz.) de kans op een groot podium te geven.


Dit jaar organiseert Pink Promiss de volgende verkiezingen, alle in Villa Thalia in Rotterdam:

28 februari: Uitslag Miss Gay Holland 2022
3 april: Huldiging Miss Gay Holland 2022
3 april: Holland’s Best Drag Artist 2022
23 oktober: Miss Travestie Holland 2022

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.