Erik Harinck | CDA Capelle aan den IJssel

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf te profileren. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Erik Harinck.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen 

 

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt? 

Mijn naam is Erik Harinck. Ik ben interim-schoolleider en onderwijsadviseur bij Teaching Pro’s dat ik samen met mijn compagnon leid. Ik ben 61 jaar. Ik sta op nummer 2 op de lijst voor het CDA. Ik ben christen en voel mij thuis bij de christen-democratische visie van het CDA; in de waarden solidariteit, gespreide verantwoordelijkheid, publieke rechtvaardigheid en rentmeesterschap herken ik de echo van mijn geloofsovertuiging én de betekenis voor onze pluriforme samenleving.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Mijn homoseksualiteit heeft mij een scherp oog gegeven voor onrecht en uitsluiting. Daarnaast is het lidmaatschap van de veelkleurige LHBTI-community voor mij een leerschool geweest voor emancipatie, samenwerken en lobbyen.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Bij vrijwel alle basisscholen is het ’s ochtend en ’s middags een drukte van auto’s waarmee de kinderen worden gebracht en opgehaald. Bij veel scholen moeten er verkeersmaatregelen of keerlussen worden gemaakt om chaos te voorkomen. Ik wil dat basisschoolleerlingen (en hun ouders) weer gaan fietsen naar school. Daarvoor is een publiekscampagne nodig en de oprichting van een fonds voor tegemoetkoming in de kosten van de aanschaf voor ouders met een krappe beurs.

De kinderen van de onderbouw kunnen samen met hun ouders op de fiets naar school. Als de kinderen voldoende vaardig zijn kunnen ze zelfstandig naar school fietsen. Fietsen is gezond. Een voorwaarde is dat alle scholen meedoen met het fietsexamen.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Ik wil besturen. Dat kan wat mij betreft met vrijwel alle partijen in de huidige raad. Mijn voorkeur gaat uit naar een progressieve coalitie, maar uiteindelijk gaat het om de afweging of er voldoende eigen programmaonderdelen in het coalitieakkoord worden opgenomen.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Ik wil dat elke school een klimaat heeft waarin iedereen mag zijn wie hij of zij is. Ik wil dat de gemeente met elk schoolbestuur of schooldirectie een gesprek heeft om te onderzoeken wat er nodig is om op elke school een veilig en geborgen klimaat te realiseren.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Er is ook in Capelle aan den IJssel woningnood. Ik hoop dat we met behoud van groen kunnen bereiken dat we 5000 woningen bouwen voor jongeren, singles gezinnen en senioren. Dat kan als we de leegstaande gebouwen in de kantorenwijk Rivium herontwikkelen tot een bruisende woonwijk

Daarnaast hoop ik dat over 4 jaar op alle Capelse scholen ieder kind zichzelf kan zijn. Leren wordt gehinderd door onveiligheid. Een goede school is een school waarop hetero, homo, lesbienne en transgender zich veilig voelt.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.