Rogier Havelaar | CDA Amsterdam

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Rogier Havelaar.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, wat doe je, hoe oud ben je? Voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben Rogier Havelaar, 38 jaar en sta op #2 bij het CDA in Amsterdam. Samen met mijn vriend, onze zoon en onze hond wonen we in de Jordaan, vlakbij de Westerkerk. Bij het kiezen van een politieke partij stel ik twee vragen. Welk mensbeeld heeft een partij en welke visie heeft de partij op de rol van de overheid?

Het mensbeeld van het CDA gaat uit van gemeenschap en gezamenlijke verantwoordelijkheid: we zijn op de wereld om elkaar te helpen. De rol die de overheid daarin heeft is om mensen te stimuleren om het goede te doen. En om de rechtsstaat te beschermen, zodat mensen zich vrij en beschermd kunnen bewegen in de samenleving. De combinatie van ‘mensbeeld’ en ‘rol van de overheid’ die het CDA voorstaat past heel goed bij mijn eigen opvattingen en daarom ben ik met heel veel plezier een trotse CDA’er.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Het is wie ik ben en ik doe mijn politieke werk met hart en ziel. Dus in die zin speelt het natuurlijk mee. Tegelijkertijd was er laatst een debat in de Amsterdamse gemeenteraad over LHBTI+. Diederik, onze fractievoorzitter, en ik keken elkaar aan en als een soort automatisme zeiden we: handig als Rogier dit debat doet – terwijl Diederik eigenlijk woordvoerder op dat dossier was. Toen zei ik: zou het veel meer van emancipatie getuigen als niet ik als homo het debat doe, maar jij als fractievoorzitter? En zo hebben we het gedaan. Diederik had een heel goed verhaal, overigens.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Nou, laat me beginnen met het onderhoud van de stad. Door jarenlange bezuinigingen, verwaarlozing en gebrekkige handhaving staan de kades en bruggen in de stad op instorten en is de stad ronduit smerig. Dat moet opgelost worden. Het probleem met het huidige stadsbestuur is dat zij burgers die initiatieven nemen eigenlijk maar lastig vinden. De gemeente heeft de mond vol van “participatie” en “co-creatie”, maar wanneer bewoners vragen om meer prullenbakken neer te zetten is de gemeente niet thuis. Er zijn zelfs parken waar bewoners zélf van hun eigen geld containers gekocht hebben om de boel een beetje netjes te houden. Dat kan echt niet.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Het CDA in Amsterdam is klein, maar natuurlijk zouden we willen besturen. En ik denk dat het verstandig zou zijn. Zo heeft het CDA al jarenlang de beste plannen om erfpacht rechtvaardiger te maken en om overlast van bral- en blow toerisme tegen te gaan. Ik zou een college willen vormen met partijen die mee willen werken om Amsterdam schoner te maken en te zorgen voor een gemeentebestuur dat zich als partner van burgers gedraagt in plaats van als voogd met een opgeheven vinger. Want dat is hoe de gemeente zich de afgelopen jaren heeft gedragen.

 5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

In ons verkiezingsprogramma pleiten we voor meer prioriteit voor meldingen over geweld tegen LHBTIQ+ personen. Ook willen we meer geld voor antidiscriminatie activiteiten zoals voorlichting op scholen. Amsterdam is de laatste jaren minder open en tolerant geworden naar de LHBTI+ gemeenschap. Wat het CDA betreft komt die tolerantie weer terug.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Om te voorkomen dat ik hier ons hele verkiezingsprogramma ga opsommen zal ik het volgende zeggen: als raadslid ben je volksvertegenwoordiger. Voor iedere vergadering krijg je tientallen, soms honderden mails van mensen die geraakt worden door keuzes die de politiek maakt. Het valt mij vaak op hoe slecht de overheid luistert naar mensen en hoe weinig interesse er is om zaken écht goed te doorgronden. De overheid is vaak lomp.

Zo kreeg een Amsterdamse B&B-houder laatst 21.700 euro boete van de gemeente omdat een toerist die een kamer huurde door de verkeerde voordeur naar binnen ging. Ik hoop dat ik na vier jaar bereikt heb dat Amsterdammers zich gehoord voelen én door mij vertegenwoordigd voelden. En natuurlijk hoop ik dat we het hele verkiezingsprogramma van het CDA Amsterdam kunnen realiseren.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.