vreer verkerke | BIJ1 Amsterdam

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: vreer verkerke.

Redactie: Rick van der Made en Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, wat doe je, hoe oud ben je? Voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben vreer verkerke, 59, en neem deel voor BIJ1 in Amsterdam. Er is maar één partij die de belangen an gemarginaliseerde delen van de LHBTQIA+ gemeenschap scherp heeft, en dat is BIJ1. Als partij heeft BIJ1 de focus dat alle strijd en alle onderdrukking met elkaar verbonden zijn. Daar voel ik mij als nonbinair trans persoon goed bij thuis

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Het feit dat ik een nonbinair trans persoon ben is belangrijk voor mijn werk. Daardoor kan ik beter zien of beleidsvoorstellen goed genoeg zijn voor mijn gemeenschap. En ik heb afgelopen siezoen al een aantal voorstellen ingebracht die ook zijn aangenomen

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

De discriminatie en het geweld tegen met name trans en nonbinaire vrouwen van kleur wordt niet goed genoeg aangepakt. BIJ1 legt de focus niet op repressie maar op preventie en daar zou ik mij ook op richten.

4.  Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een
college willen vormen?

Oppositie. In een neoliberaal kapitalistisch systeem valt niet te besturen zonder medeverantwoordelijk te zijn voor het handhaven van het racistisch en seksistisch kapitalisme waar we in leven. Dat weigeren wij.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Er moeten meer en sterker sociale voorzieningen komen voor iedereen en daarbij moet goed gekeken worden dat ze toegankelijk zijn voor gemarginaliseerde queers en trans mensen. Tevens moeten er betere categorale voorzieningen komen voor deze groep en dan voornamelijk voor de ongedocumenteerde trans mensen van kleur die de allerslechtste positie hebben en de meeste problemen tegenkomen. Of ze terecht hier zijn of niet is een irrelevante vraag. Ze zijn hier en hebben dus recht op opvang, als mensen, die door hun marginalisatie ook niet snel een andere keuze kunnen maken.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Ik hoop dat we een betere positie voor gemarginaliseerde queers en trans mensen voor elkaar kunnen krijgen. En als de huidige periode een maatstaf is, dan kunnen we daar inderdaad wat in betekenen.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

3 thoughts on “vreer verkerke | BIJ1 Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.