Mats Bergman | PvdA Rotterdam

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Mats Bergman.

Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Mijn naam is Mats Bergman – de Zwart en ik doe namens de Partij van de Arbeid mee voor de gemeenteraad (en wijkraad) in Rotterdam. Ik doe mee namens de PvdA omdat onze partij in de breedte iedereen vertegenwoordigt en voor iedereen staat. We durven problemen op te pakken, aan de slag te gaan en met de vuist op tafel te slaan. De PvdA heeft voor een groot deel zijn oorsprong weer gevonden en is strijdbaarder dan ooit!

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Het feit dat ik tot de mooiste community hoor speelt zeker een rol. Het buiten de box denken en het willen/moeten overleven op momenten dat anderen je weg wilden hebben maakt me sterker. We zijn een regenboogfamilie die altijd in beweging is en altijd gestreden heeft voor onze rechten en het gezien mogen worden. Dit zorgt ervoor dat ik strijdbaar ben, creatiever denk en mijn mond durf open te doen op momenten dat anderen zich inhouden.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Bouwen, bouwen bouwen. En dan niet alleen huizen uit de grond stampen maar ook de leegstaande kantoorpanden ombouwen! Maar dan wel op een manier voor iedereen. Rotterdam wordt momenteel zo ontzettend duur…en duurder en duurder. Rotterdam, de stad van de arbeider, de stad voor iedereen wordt langzaam de stad voor de mensen die een woning van een half miljoen of meer kunnen veroorloven. Dat moet veranderen, dat moet en nog belangrijker, dat kan, anders! Daarnaast moeten we ook kijken naar nieuwe woonvormen, zoals mogelijkheden voor meerouder (regenboog) gezinnen.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Besturen, altijd! Als je iets wilt veranderen moet je aan de knoppen zitten. Maar laat ik eerlijk zijn dit moet je wel doen met partijen die dichtbij je staan en je moet je nooit onder laten sneeuwen door te grote partijen. Welke partijen dat zijn voor mij? Als je het aan mij vraagt zeg ik sowieso: zo progressief mogelijk. Dan kijk ik al snel naar GroenLinks en D66. Hopelijk kunnen we hier een mooi college mee vormen, voor alle Rotterdammers.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Rotterdam doet al heel hard zijn best en heeft ook al veel goede plannen. Maar als je aan mij vraagt wat er moet veranderen?:

– Neem het welzijn van LHBTIQ+ jongeren op in al je jeugdonderzoeken en maak hier gericht beleid op.
– De gemeente tekent de Nederlandse intersekse verklaring om hiermee seksediversiteit in de maatschappij en acceptatie van intersekse personen te bevorderen.
– Zorg voor meer woningen voor onder andere meeroudergezinnen
– Maak programma’s en budget voor een onderwijsprogramma vanaf de basisschool tot voortgezet onderwijs, gericht op diversiteit en inclusie. Zorg ervoor dat dit vervolgens ook daadwerkelijk aangeboden en gebruikt wordt.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Nu moeten we heel veel zetels halen mocht ik in de raad komen, of stem vooral op mij en geef me je voorkeursstem… Maar als ik in de raad kom mag je me zeker afrekenen na 4 jaar of Rotterdam daadwerkelijk daadkrachtig is geweest op de eerder genoemde punten. Het zijn kleine handelingen met grote gevolgen, zowel direct als in de toekomst. Rotterdam is er al voor heel veel Rotterdammers, en ik wil ervoor zorgen dat Rotterdam voor alle Rotterdammers is.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.