Het Nachtkastje: augmented reality om veilig te leren daten

Hoe kan je als queer jongen veilig daten? BNNVARA maakte daar onlangs de Spuiten en Slikken-serie ‘Seks in de Scene’ over en heeft nu, onder de naam Het Nachtkastje, een lespakket ontwikkeld dat via augmented reality werkt: via je smartphone zie je virtuele beelden in de echte wereld.

Tekst: BNNVARA 

Queers zijn, net als hun heteroseksuele leeftijdsgenoten, op zoek naar liefde, genegenheid en seks. Maar waar begin je als je in een dorpje woont en je geen enkele homo kent? Je wilt experimenteren, je eigen seksualiteit ontdekken en soms wil je dolgraag verliefd worden net als de rest van je vrienden.

Datingapps bieden een mooie gelegenheid om jezelf te ontwikkelen op het gebied van seks en liefde, zonder dat iemand erachter hoeft te komen. Met een paar klikken en berichtjes kun je een date regelen, maar dit is niet zonder risico. Want via een scherm weet je nooit zeker wie er aan de andere kant zit en of diegene wel dezelfde bedoelingen heeft. Queers hebben hierdoor meer kans om onbewust en noodgedwongen slachtoffer te worden van seksueel geweld.

In de Spuiten en Slikken documentaireserie ‘Seks in de Scene‘ onderzoekt Jamaal hoe je ‘red flags’ kunt herkennen op datingapps, zodat je als queer zo veilig mogelijk kunt experimenteren. Ook laat hij zien hoe iemand een safe space kan zijn voor degene die op date gaat. En Jamaal reconstrueert een date die hij zelf had via een app; een date waarvan hij wist dat het foute boel was toen de deur in het slot viel.

Klik hier voor de eerste vier afleveringen van ‘Seks in de Scene

In het verlengde van de documentaire ‘Seks in de Scene’ heeft Spuiten en Slikken in samenwerking met arfected voor het eerst een lespakket middels augmented reality (AR) ontwikkeld: Het Nachtkastje. Tijdens seksuele voorlichting op de middelbare school leer je meestal alleen over seks tussen een man en een vrouw. Maar hoe doen twee queer mannen het op een fijne en veilige manier met elkaar?

In Het Nachtkastje kun je seks tussen twee mannen van alle kanten zien en leer je over condooms, online daten, chemseks en klysma’s. Je bepaalt zelf wat je wil leren en vanuit welk perspectief je wil kijken. Zo kun je leren hoe seks werkt tussen twee jongens in een vertrouwde omgeving; je eigen slaapkamer. Als het een succes is kunnen ook versies voor meisjes en transgender jongeren ontwikkeld worden.

Klik hier om Het Nachtkastje te gebruiken (op je smartphone)

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.