1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?
Ik ben Jolanda van Gool, 46 jaar, arbeidsdeskundige. Ik sta voor de gemeente ’s-Hertogenbosch op de lijst voor de PvdA. Ik wil graag voor de PvdA in de gemeenteraad omdat dit een partij is die van oudsher al ervoor wil zorgen dat IEDEREEN mee kan doen in de maatschappij. Dus daar stond en staat diversiteit al heel lang op de agenda en hoog in het regenboogvaandel.
2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?
Dat is bij mij één van mijn grootste drijfveren, zo niet de grootste. Doordat ik weet wat het betekent om gediscrimineerd te worden op grond van je seksuele geaardheid heb ik niet alleen het landelijke initiatief #iedereenmagzoenen opgericht (www.iedereenmagzoenen.nl) , maar ben ik ook deze keer weer naar voren gestapt om een diverse gemeenteraad te krijgen waarin ook de stem van de lhbti-community te horen is in de raadszaal van de regenbooggemeente ’s-Hertogenbosch. Wat mij betreft mag een politicus ook een activist zijn, en in mijn geval mag er best een lhbti-activist in de gemeenteraad van Den Bosch aan de slag.
3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?
Aan de coalitietafel, waar we natuurlijk aan gaan zitten met heel veel stemmen voor de PvdA Den Bosch, serieus een bedrag te laten vaststellen voor regenboogbeleid. En ik zou dan graag bij de Coming Outday in oktober de Regenboogvlag zien wapperen op de toren van de Sint Jans kathedraal.
4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?
Besturen, na de afgelopen vier jaar constructief in de oppositie gezeten te hebben, wil ik nu verder doorpakken. In elk geval zou ik, om lhbti-doelen te bereiken, graag in een college willen zitten met D66.
5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?
Er moet serieus werk gemaakt worden van de veiligheid voor de lhbti-community. Ik zou graag een meldpunt straatintimidatie opgericht zien, laagdrempelig, bij de gemeente om bij te gaan houden hoe vaak we op de straten en pleinen in de stad nog te maken hebben met intimidatie en (verbaal) geweld. Meten is weten, dus dan kunnen we dat oppakken met ons Roze in Blauw-aanspreekpunt in de zogenaamd veiligheidsdriehoek. Verder zou ik willen dat onze gemeente veel actiever richting scholen ( basisonderwijs én middelbaar onderwijs) optreedt om aan te geven dat voorlichting over lhbti een verplichting is en uitgevoerd moet worden.
6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?
Ik hoop de stad voor onze lhbti-community veiliger te maken zodat #iedereenkanzoenen en ik hoop dat mensen geïnspireerd raken uit de lhbti-community in Den Bosch en zich ook prominent gaan melden voor de lijsten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen ( of landelijk of provinciaal).
*