Theo Sponselee | GroenLinks Heerlen

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Theo Sponselee.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben Theo Sponselee, 62 jaar. Ben getrouwd met mijn man Raymond, ik ben werkzaam als groepstherapeut. Voor de gemeente Heerlen neem ik deel aan de verkiezingen als lid van GroenLinks. Als nummer 2 op de lijst, ben ik daardoor kandidaat-raadslid en op die plaats sta ik, ook omdat GroenLinks de LHBTI+ gemeenschap een warm hart toedraagt. Daarbij ben ik in goed gezelschap, op plaats 6 van de kandidatenlijst, staat Odin Westen, tot recent voorzitter van COC Limburg.

Het lokale partijprogramma spreekt mij zeer aan in de thema’s: aanpak van de klimaatcrisis, betaalbare woningen, goede zorg voor iedereen, bewuste keuzes voor een menselijk, eerlijk en duurzaam Heerlen. Gaan voor een gezonde stad van Heerlen Noord tot en met Heerlen Zuid, waarbij armoede en achterstand ingelopen gaan worden. Diversiteit wordt nadrukkelijk onder de aandacht gebracht en om daarbij verbeterinitiatieven te nemen.

Sinds jaar en dag is er altijd aandacht geweest binnen GroenLinks voor de LHBTI+ gemeenschap, wat maakt dat ik me bij deze partij thuis voel. Deze zomer was Heerlen gaststad voor Pride Limburg.  Bij de Pride Walk was GroenLinks duidelijk vertegenwoordigd in een mooie opkomst, dat stimuleert mij enorm om voor deze partij mijn bijdrage te leveren, samen met een geweldige club diverse  mensen die hier ook voor willen gaan.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Vooropgesteld: ik ben een relatief nieuw lid binnen GroenLinks en ben enthousiast om aan de bak te gaan.  Maar natuurlijk; mijn eigen homoseksualiteit is een leidraad waardoor ik voor LHBTI+ vraagstukken een extra antenne heb. Ik wil me als dusdanig ook duidelijk manifesteren en uitdragen dat ik daarin benaderbaar ben. Exemplarisch hiervoor is, dat ik als initiatief bij de campagne het verzoek heb gedaan aan  de politie om met leden van Roze in Blauw in contact te komen. Signaalfunctie en luisteren is belangrijk om tot verbeterinitiatieven te kunnen komen.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

In de slotbijeenkomst van Pride Limburg, heeft een van  de wethouders van Heerlen opnieuw aangegeven om het COC weer fysiek in de stad te willen hebben op locatie. Dat wil ik warm houden tot er een feitelijke locatie en hervestiging plaatsvindt van het COC in de stad. Een ontmoetingsplaats is van enorm belang en helpend voor zij die uit de kast willen komen c.q. daarmee nog worstelen.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Realistisch is dat we in oppositie uitkomen. Samenwerking met constructieve partijen op thema’s waarin het (morele) kompas overeenkomt.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Groenlinks Heerlen stimuleert lespakketten in het voortgezet onderwijs met betrekking tot de democratische waarden, discriminatie, seksuele diversiteit e.d om onze belangrijke culturele waarden te borgen en door te geven.

Het COC Limburg en de antidiscriminatievoorziening Limburg ontwikkelen in overleg met en voor het veiligheidsteam, politie en handhaving workshops waarin wordt geleerd wat de beste wijze is om de kwetsbaarheid van de genoemde groepen bespreekbaar te maken.

En als eerder gezegd, ik vind het belangrijk dat het COC fysiek terugkomt in de stad als ontmoetingsplaats voor de LHBTI+ gemeenschap.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Voor de beeldvorming, alvorens ik de vraag beantwoord: GroenLinks is op dit moment niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad. De enige zetel die we hadden is  door betrokkene overgenomen en  sindsdien is  deze persoon onder een eigen naam verder gegaan. Middels de campagne wil ik een mooi verkiezingsresultaat bereiken, samen met ons enthousiaste team,  om allereerst daarmee in de raad terug te keren.

In de vier jaar die dan volgen wil ik als GroenLinks meer zichtbaar zijn in de stadspolitiek. Hoe groot of klein we ook worden: over 4 jaar weet de inwoner en kiezer van Heerlen, dat GroenLinks het verschil kan maken, dat we er toe doen. We gaan Heerlen de vernieuwing in de politiek brengen die het hard nodig heeft.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.