Faye Ferry: ‘Woorden doen ertoe, dus ook eigennamen en voornaamwoorden.’

Naar aanleiding van alle commotie rondom The Voice of Holland werd artiest Faye de Ruiter onlangs in het programma Shownieuws verkeerd aangehaald door Ronald Molendijk. Deze laatste gebruikte zowel de oude naam van Faye als de verkeerde persoonlijke voornaamwoorden. Gaykrant zocht contact met Faye. 

Tekst: Rick van der Made
Foto’s: Faye Ferry

Je zit inmiddels in Spanje… 

Ja, ik heb al mijn showspullen in een koffer gestopt en ben naar Fuengirola gegaan. In Nederland lag alles plat door corona en ik wilde niet langer wachten tot er weer eens iets open zou gaan. Ik treed hier overal op: van bars en restaurants tot clubs. In lange jurk jazz zingend, of in een ordinair pakje een lekker popliedje weggevend.

Voor wie jou niet kent: wie ben je?

Dat vind ik altijd een lastige vraag. Ik ben Faye die al elf jaar als artiest aan de weg timmert. Ik verdien mijn geld met muziek maken en ik probeer met mijn muziek ene boodschap uit te dragen: jezelf mogen zijn. In 2014 was ik de allereerste drag queen in een aflevering van The Voice Of Holland wereldwijd, nog voordat drag mainstream geworden is.

Sinds 2020 ben ik uit de kast als trans en ga ik door het leven als vrouw en als Faye. Uit angst niet geaccepteerd te worden en alles en iedereen om mij heen te verliezen, heb ik te lang gewacht met het uit de kast komen. Helaas zijn de wachtlijsten voor de transzorg erg lang. Tot wel 900 dagen. Op 6 februari wordt er met een demonstratie in Amsterdam aandacht gevraagd voor betere transzorg. En dat is ook goed.

En dan komt Ronald Molendijk op tv.

En dan gaat het mis, ja. Ik heb aan Beat Me meegedaan waar Ronald aan meewerkte. Het was bedoeld voor artiesten die al langere tijd bezig waren met het uitoefenen van hun beroep. In diverse battles werd steeds bepaald wie de beste was. Ronald kent mij dus alleen als Faye, en we hebben voor de opnames heel duidelijk afgesproken dat de voornaamwoorden juist moesten zijn en dat ik met de juiste naam aangesproken moest worden. Dat was geen enkel probleem.

Ik ben in 2020 in transitie gegaan van man naar vrouw, en wil in het dagelijkse leven altijd met Faye en zij/haar aangesproken worden. Dat mijn artiestennaam Faye Ferry is, doet daar niets aan af. Ronald haalde mij aan om het begrip ‘veiligheid’ te verklaren: dat hij en ik ooit een gesprek hebben gevoerd over hoe muziek – en kunst in het algemeen- een plek moet zijn waar iedereen zich veilig moet kunnen voelen.

Maar door mij in Shownieuws bij het item over The Voice – dat juist over veiligheid en over de afwezigheid van veiligheid gaat – bij mijn oude naam te noemen en mij met ‘hij’ aan te spreken, haal je die veiligheid, waar Ronald en ik het samen in Beat Me over gehad hebben, voor mijn gevoel volledig onderuit. Vandaar dat ik meteen aan de bel heb getrokken en een persoonlijk bericht op social media gezet heb.

Ronald heeft meteen contact met je gezocht.

Zeker. En hij bood meteen zijn excuses aan. Hij heeft echt de moeite genomen om naar me te luisteren. Kijk, voor iemand als Ronald is het normaal om altijd Ronald en ‘hij’ te zijn, en ik begrijp het dat mensen die mij langer kennen even moeten wennen aan een nieuwe naam en andere voornaamwoorden, maar Ronald heeft mij nooit anders gekend. En als je het dan over veiligheid hebt, is dat gewoon een heel pijnlijk punt.

Het heeft bij mij door schaamte en angst jaren geduurd voordat ik uit de kast durfde te komen. Het is nog steeds lastig om de deur uit te gaan zoals ik nu ben. Je doet je best om zo normaal mogelijk gevonden te worden, maar het is de omgeving die het niet als normaal ervaart. Voor heel veel trans personen is het bijvoorbeeld nog steeds moeilijk om een ‘normale’ baan te vinden.

‘Ik heb gezegd wat ik heb gezegd,’ zei Ronald tegen mij, ‘Dat kan ik niet meer terugnemen, maar ik kan er wel van leren.’

Je boodschap was duidelijk overgekomen.

Ja. Sta open voor andere ervaringen en gevoelens, zou ik willen zeggen. Er is meer dan cis-man of cis-vrouw. Ook transseksualiteit is er in talloze vormen. Vrouwen met piemels, vrouwen zonder borsten: het kan en het mag allemaal. En Gaykrant heeft nu een primeur te pakken, want het is de eerste keer dat ik mij zo openlijk hierover uitspreek.

En natuurlijk is het voor anderen soms lastig om te begrijpen wat of wie je nu precies bent en ik wil daarover altijd het gesprek aangaan, maar wel respectvol en met inachtneming van elkaars waarden, normen en grenzen. Je kunt een identiteit niet zomaar ontkennen. Woorden hebben lading. Woorden doen ertoe. Dus ook eigennamen en voornaamwoorden.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.