Januari: Hoe ga je met andere mensen om?

Op onze boekenplank staan weer de nieuwste boeken met een LHBT+-thema of die geschreven zijn door een LHBT+-auteur.  Deze maand over hoe mensen in zeer uiteenlopende situaties met elkaar (kunnen) omgaan. Alle besproken uitgaven (en nog vele andere) zijn verkrijgbaar bij de Eindhovense boekhandel Van Piere.

Tekst: Dennis Mulder
Tips? Mail naar: boeken@gaykrant.nl

*

1 | Aristoteles en Dante duiken in de wateren van de wereld van Benjamin Alire Sáenz | Uitgeverij Blossom Books

‘Hoe zou dat zijn, vroeg ik me af, als je iemand die je leuk vond zomaar kon zoenen?’

Aristoteles was altijd onzichtbaar. Stil en onopvallend. Hij liet niemand zien wie hij echt was. Totdat hij verliefd werd op Dante en er iets in hem openbrak. Sindsdien sluit hij nieuwe vriendschappen, komt hij voor zichzelf en anderen op en laat hij zijn stem horen. En altijd is daar Dante; dromerige, grappige Dante.

De jongens zijn vastberaden om hun eigen weg te vinden in een wereld die hen niet begrijpt. Maar dat kan alleen als ze hun hart openstellen voor wie ze zelf zijn.

Let op: deze recensie bevat spoilers voor het eerste deel.

Dit boek is het vervolg op Aristoteles en Dante duiken in de wateren van de wereld en eigenlijk is het een onmisbaar vervolg. Dit tweede deel gaat verder op het exacte moment waar het vorige boek eindigde, wat heel goed werkt.

Aan het einde van het eerste deel blijven er nog een aantal zaken onopgelost. Ook al heeft Ari zich uiteindelijk opengesteld voor de liefde, het blijft nog maar het prille begin van zijn ontwikkeling en in dit deel zet hij deze voort. Ook spelen andere thema’s door, zoals de communicatie met zijn ouders, het mysterie rond de afwezigheid van zijn broer, het sluiten van vriendschappen en zijn en Dantes identiteit als Mexicaanse Amerikanen. De schrijver pakt deze thema’s moeiteloos weer op en het is mooi om te zien hoe Ari zijn worstelingen doormaakt en zich ontwikkelt.

De schrijfstijl is vlot en leest makkelijk, zoals je van Young Adult fiction mag verwachten, maar de poëtische beschrijvingen en wijsheden die Sáenz rijkelijk door het verhaal strooit geven het meer betekenis dan je in eerste instantie verwacht. Een mooi boek voor iedereen die behoefte heeft aan een romantisch verhaal over twee jongens die elkaar eind jaren ’80 in Amerika vinden.

*

2 | Met mensen werken van Johan Goossens | Uitgeverij Thomas Rap

Je collega’s zijn net als familie – je kiest ze niet uit. In zijn kleurrijke carrière belandde Johan dan ook in sluimerende conflicten, knetterende ruzies en pijnlijke misverstanden.

Hij beende over een chaotische camping in Frankrijk, gaf les aan drukke kinderen in Ghana, werd ontslagen midden in een teamvergadering en moest zelf ook ooit iemand laten gaan, waarbij hij onprofessioneel hard moest huilen.

Met een scherp oog voor het menselijk tekort schetst Johan in tien korte verhalen de vele manieren waarop het contact met collega’s mis kan gaan. Gênant, grappig en pijnlijk herkenbaar. Tragikomisch, en soms alleen maar tragisch.

Goossens weet in zijn korte verhalen steeds op treffende wijze werksituaties te beschrijven die erg herkenbaar zijn, ook al heb je ze nog nooit meegemaakt. Uiteraard valt er flink wat te lachen in dit boek, maar ook is er ruimte voor de minder vrolijke kanten van werken. Hierbij schroomt Goossens niet om zijn eigen tekortkomingen of fouten te beschrijven, wat hem erg sympathiek maakt. In dit boek geen gemoraliseer, maar juist een menselijke blik op de absurde situaties die het werkende leven soms met zich meebrengt.

Al met al is dit een leuk boek om ontspannen te lezen als je even lekker vermaakt wil worden.

*

3 | Bolla van Pajtim Statovci | Uitgeverij De Geus

De getrouwde Albanees Arsim en de Servische geneeskundestudent Miloš beleven heel even een gepassioneerde liefde. Maar het is Kosovo, 1995, en als de oorlog uitbreekt, raken ze elkaar kwijt.

Bolla wordt verteld vanuit het perspectief van Arsim, afgewisseld met fragmenten geschreven door Miloš. Als hun affaire begint staat de oorlog al voor de deur, en na korte tijd vlucht Arsim met zijn vrouw en kinderen naar het buitenland. Miloš maakt de oorlog echter in zijn geheel mee. De pijn, de wreedheden en het leed worden rauw beschreven, en de fragmenten lijken dan ook een aanklacht tegen oorlog in het algemeen.

Bolla is een gevleugelde slang die één keer per jaar uit zijn grot de wereld in vliegt om te doden en vernielingen aan te richten. Waar Bolla symbool voor staat wordt niet expliciet duidelijk, of het nou de oorlog is, haat, de wreedheden die mensen elkaar aandoen of de ontmenselijking die die wreedheden mogelijk maken. Wel wordt duidelijk dat Arsim niet aan deze duistere kracht ontsnapt.

Tragisch als het boek moge zijn, het verslapt geen moment en weet je van begin tot eind te pakken. Statovci’s schrijfstijl is fenomenaal en ook de vertaling is uitzonderlijk goed. Een absolute aanrader.

*

4 | FAQ Gender van Mandy Woelkens & Thorn de Vries | Uitgeverij Blossom Books

Als queer koppel krijgen Mandy Woelkens en Thorn de Vries ontzettend veel vragen over gender: van ouders die zien dat hun kind ermee worstelt, van media die graag de juiste persoonlijke voornaamwoorden willen gebruiken maar twijfelen hoe het hoort, van bedrijven die inclusiever willen zijn, van mensen die een naaste hebben die non-binair of zoekende is en van mensen die zelf hun genderidentiteit ontdekken.

In FAQ Gender gebruiken Mandy en Thorn hun eigen ervaringen om die Frequently Asked Questions (FAQ) te beantwoorden. Hoe weet je bijvoorbeeld of je non-binair bent? Wat moet je doen als je iemand misgendert? En welke voornaamwoorden gebruik je?

De toon in dit korte adviserende boekje is wat het zo goed maakt. Mandy en Thorn schrijven allebei in een no-nonsense-stijl die je meteen op je gemak stelt. Er worden veel zaken uitgelegd, maar het is niet belerend, zelfs niet als er advies gegeven wordt over hoe je het beste met bepaalde zaken kunt omgaan, en dat is knap.

De schrijfstijl is vlot en lijkt gericht te zijn op jongeren, wat voor de wat oudere lezer minder toegankelijk kan zijn. Ook worden er veel Engelstalige termen gebruikt, maar gelukkig staat er achterin het boek een begrippenlijst die deze uitlegt.

Dit boek leest alsof een leuke vriendin (m/v/x) een open gesprek met je heeft over non-binair zijn, en door de perspectieven van Mandy (cisgender) en Thorn (non-binair) is het geschikt voor iedereen die meer wil weten over non-binair zijn en hoe ermee om te gaan.

*

Gaykrants Boekenplank verschijnt elke derde dinsdag van de maand en wordt gesponsord door boekhandel Van Piere uit Eindhoven.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.