Robbert Dijkgraaf nieuwe minister voor Emancipatie

Robbert Dijkgraaf (D66) wordt minister voor Emancipatie in het kabinet Rutte IV. Dilan Yeşilgöz (VVD) wordt verantwoordelijk voor veiligheid en Franc Weerwind (D66) voor familierecht. Het kabinet Rutte IV werd op maandagochtend 10 januari beëdigd en telt voor zover bekend vier openlijke LHBTI-bewindspersonen.
Bron: COC Nederland
Foto’s: Valerie Kuypers en Martijn Beekman (Dijkgraaf, Yeşilgöz, Weerwind), Geert van Tol (minister Van Engelshoven)

D66’er Robbert Dijkgraaf wordt als minister van OCW verantwoordelijk voor het Emancipatiebeleid voor LHBTI+personen en vrouwen. Dat betekent dat hij onder meer gaat toezien op uitvoering van COC’s Regenboog Stembusakkoord, met daarin maatregelen op het gebied van veiligheid, acceptatie op school en meerouderschap. Dat het nieuwe kabinet COC’s Regenboogakkoord gaat uitvoeren werd bekend op 15 december.

Dijkgraaf is natuurkundige en was onder meer hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS). Bij het grote publiek werd hij onder meer bekend door zijn gastcolleges bij DWDD University en door de VPRO-documentaireserie The mind of the universe.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius wordt in het nieuwe kabinet verantwoordelijk voor veiligheid. Dat betekent onder meer dat ze verantwoordelijk wordt voor de aanpak van geweld tegen de regenbooggemeenschap. In het Regenboogakkoord is daarover onder meer afgesproken dat er bij de politie anti-discriminatierechercheurs komen, dat de Roze in Blauw-politieteams worden versterkt en dat er meer aandacht komt voor intersectionele vormen van discriminatie.

Yeşilgöz-Zegerius was sinds mei 2021 staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet Rutte III. Daarvoor was ze onder meer woordvoerder LHBTI-emancipatie, Justitie en Veiligheid voor de VVD in de Tweede Kamer. Als raadslid in Amsterdam pleitte ze voor het aanpakken van straatintimidatie tegen vrouwen en LHBTI personen. Ze heeft een Turks-Koerdische-Nederlandse achtergrond.

Franc Weerwind wordt in het kabinet Rutte IV verantwoordelijk voor Rechtsbescherming. Hij moet volgens het Regenboogakkoord onder meer gaan zorgen voor een meerouderschapswet, verbetering van de transgenderwet, en de mogelijkheid van een X in het paspoort en andere officiële documenten. Weerwind was onder meer burgemeester van Niedorp, Velsen en Almere. De gemeente Almere stapte in 2021 naar rechter om de X in paspoorten mogelijk te maken. Weerwind heeft een Surinaams-Nederlandse achtergrond.

Ernst Kuipers (D66) wordt in het nieuwe kabinet minister van VWS. Op het gebied van LHBTI+emancipatie wordt hij volgens het Regenboogakkoord onder andere verantwoordelijk voor het bekorten van wachtlijsten voor transgenderzorg en een wettelijk verbod op non-consensuele, niet-noodzakelijke medische behandelingen van intersekse personen.

Wopke Hoekstra (CDA) wordt als minister van Buitenlandse Zaken onder meer verantwoordelijk voor het bevorderen van LHBTI+mensenrechten in het buitenland. Hij was in 2021 de eerste CDA-lijsttrekker bij een nationaal verkiezingsdebat van het COC. Liesje Schreinemacher wordt minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Dat betekent dat ze verantwoordelijk wordt voor steun aan de buitenlandse LHBTI+beweging. Ze sprak onder meer bij de demonstratie die het COC in 2021 met anderen organiseerde tegen de Hongaarse anti-LHBTI+wet, en was lid van de zogenaamde LGBTI Intergroup van het Europese Parlement.

Voor zover nu bekend heeft het kabinet Rutte IV vier openlijke LHBTI-bewindspersonen: Hanke Bruins Slot (minister van BZK), Kajsa Ollongren (minister van Defensie), Mark Harbers (minister van Infrastructuur en Waterstaat) en Rob Jetten (minister voor Klimaat en Energie). In het kabinet Rutte III waren dat twee personen.

Robbert Dijkgraaf volgt Ingrid van Engelshoven op als minister van Emancipatie. Het COC is minister Van Engelshoven dankbaar voor haar inzet voor LHBTI+emancipatie en de prettige samenwerking in de afgelopen jaren. In haar bewindsperiode kwam er onder meer een wettelijk verbod op transgender- en intersekse discriminatie, kon Paarse Vrijdag worden uitgebreid naar de basisschool, werd het bevorderen van LHBTI+acceptatie een verplicht onderwerp in het mbo en op de pabo’s en bood het kabinet excuses aan voor de oude transgenderwet. De minister was regelmatig aanwezig bij LHBTI+evenementen, waaronder COC’s True Colors in Paradiso (foto).

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.