Mevrouw, wilt u zich omkleden in de herenkleedkamer?

Op de foto staat Jacky, een trans-vrouw. Het is een ronde zwart-wit foto in een regenboogkleurig kader met haar naam ernaast.

‘Mevrouw, wilt u zich omkleden in de herenkleedkamer?’Gisteren las ik op Mensenrechten.nl: ‘Sportschool discrimineert (trans)vrouw door toegang vrouwenkleedkamer te weigeren.’Verder lezend begreep ik dat de sportschool: ‘Andere vrouwen en jonge meisjes niet onverwacht wil confronteren met een mannelijk geslachtsdeel.’ De sportschool wilde geen onrust veroorzaken onder de dames in de vrouwenkleedkamer, en stelde: ‘Dat mevrouw geen gebruik mocht maken van de dameskleedkamers totdat zij een geslachtsveranderende operatie had ondergaan.’ Maar de sportschool was wel bereid om na te denken over een alternatieve verkleedplek. Mevrouw kon zich eventueel omkleden in het damestoilet, het personeelshok of gewoon thuis voorafgaand aan het sportschoolbezoek. De vrouw voelde zich gediscrimineerd, stapte naar het College van de Rechten van de Mens en kreeg gelijk.Nou kan ik over dit bericht een cynische grap maken, want ik kan me niet voorstellen dat wie dan ook naar een sportschool gaat om met geslachtsdelen te zwaaien.

Maar er is meer aan de hand.Onlangs is er een wetswijziging aangekondigd (deze moet nog door de nieuwe regering worden verwerkt) waardoor het voor transgender personen mogelijk wordt om met een ‘zelfverklaring’ naar het gemeentehuis te gaan om hun basisregistratie te laten aanpassen. Voor veel trans personen die geen transitie overwegen is deze wetswijziging een uitkomst en een overwinning. Immers, men is straks legaal de persoon die men is, zónder tussenkomst en/of noodzaak van een medisch traject.De ene transgender persoon is de andere niet, ik heb het er al vaak over gehad in mijn stukjes. Sommige trans personen ondergaan een volledig transitie-traject inclusief genderbevestigende operaties. Anderen besluiten om geen hormoontherapie of andere fysieke aanpassingen te ondergaan, en voor sommigen is een transitietraject onmogelijk vanwege persoonlijke gezondheidsrisico’s.In nogal wat landen, waaronder: Denemarken, Noorwegen, Malta, Luxemburg, Ierland, IJsland en Portugal, is er al de mogelijkheid voor personen om hun geslachtsregistratie legaal te wijzigen op basis van een zelfverklaring, dus zonder psychologische diagnose en/of het ondergaan van een medisch transitie-traject. In 2022 voegt ook Zwitserland zich bij dit rijtje landen, en naar verwachting binnenkort ook Nederland. TERFs in binnen en buitenland roeren zich al geruime tijd over deze kwestie in (multi)media en in kranteninterviews. TERF is een acroniem dat staat voor Trans-Exclusionary-Radical-Feminist: feministen die trans vrouwen niet beschouwen als vrouwen. Maar niet alleen de radicale TERFs zijn bezorgd over de ontwikkelingen waardoor volgens hen allerlei ‘personen met een piemel’ toegang krijgen tot dameskleedkamers en damestoiletten. Ook bij de vrouwen die zich verder niet zo druk maken om de aanwezigheid van trans personen in het straatbeeld begint het te kriebelen, en ik ben redelijk ervaringsdeskundig in dat opzicht. Bij een gemiddeld toiletbezoek in openbare Ladies vliegen de blikken van de aanwezige dames heimelijk naar mijn kruis, en dan bespeur ik een zekere opluchting.

Want ik ben ‘ongevaarlijk’.

Maar die argwaan in het damestoilet zegt veel. Vrouwen zijn op hun hoede op publieke plekken, dus ik begrijp hun reacties in de openbare damestoiletten heel goed. We leven in een wereld waarin geslachtsdelen kennelijk bepalend zijn voor wat iemand ‘echt’ is, want bij een echo in de zestiende week van de zwangerschap weten we het al: piemeltje = jongen, vagina =meisje. Doordat het geboortegeslacht sociaal en cultureel een heersende, dominante factor is en waarschijnlijk nog lange tijd zal blijven, zullen trans mensen uiteindelijk nooit als volwaardige vrouwen en mannen worden beschouwd. Daarover maak ik me geen enkele illusie, ongeacht wat er wel of niet op onze ID staat vermeld. Juist daarom blijft zichtbaarheid en anderen informeren van belang.Want uiteindelijk willen we allemaal een ideale inclusieve samenleving waarin de inhoud van onze onderbroek niet bepaalt of we wel of niet mogen meedoen. Toch?

*

Jacky van Tongeren identificeert zich als vrouw met een transseksueel verleden. Ze heeft de volledige transitie doorlopen, en is inmiddels dus ook legaal ‘mevrouw’. Haar seksuele oriëntatie is panseksueel: ze valt op personen en niet op lichaamsdelen. Jacky is een multi-instrumentalist met als hoofdinstrument basgitaar. Ze schrijft muziek, arrangeert en is sessiemuzikante.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Mevrouw, wilt u zich omkleden in de herenkleedkamer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.