Online programma ‘Partner uit de kast’ start eind januari 2022

Partner uit de kast is het online programma dat Danielle Warnier heeft ontwikkeld naar aanleiding van de vele reacties die ze ontving op haar bericht van juni vorig jaar (*). Hierin schreef ze over de (in)tolerantie in Nederland rond homoseksualiteit binnen het heterohuwelijk. In deze post verwerkte ze ook haar eigen verhaal na de coming-out van haar man. Over de oordelen, het taboe en de schaamte, en over de hulpverlening die op dit onderwerp de grote afwezige blijft. Dit is het programma zoals ze dat ooit zelf had willen volgen. Als ervaringsdeskundige én inmiddels als therapeut.
Danielle schrijft: ‘Mannen, vrouwen, gezinnen die kopje onder gaan aan het geheim dat hun leven overwoekert. Die vaak al een heel leven hebben geleefd, imago’s opgebouwd, gezinnen gesticht. Welke prijs betaal je als je het leven gaat leiden zoals het eigenlijk voor jou bedoeld is? Na een relatie van 15 jaar kwam mijn man uit de kast. Reken maar dat mijn leven overhoop werd gehaald. De intense pijn en het verdriet van mijn, zijn en ons niet geleefde leven. De schaduw die over ons huwelijk en gezin lag. De schaamte. De schuld. Het grote taboe ….’
Danielle Warnier
Dit bericht werd massaal gedeeld op Facebook en door ruim 24.000 mensen bekeken op LinkedIn. De reacties waren overweldigend. Eindelijk aandacht voor een moeilijk en veelal heftig onderwerp. Er kwamen verzoeken om hulp, meestal via een pb.
In de publieke ruimte je persoonlijke situatie delen is te pijnlijk, te precair en bovendien nog geheim. Je bivakkeert voor lange tijd onder de radar, waarbij de huidige coronasituatie in veel van deze verhalen tot een dubbele gevangenschap leidt. De urgentie voor het online programma is helder. De hulpverlening was en blijft ontoereikend, niet specialistisch en de wachtlijsten lang.
Het programma is gericht op beide partners. Is jouw partner uit de kast, ben jij uit de kast of sta je op het punt?Weet je welkom. Beide partners staan op de drempel van verlies. Er lijkt zoveel verloren én er is zoveel te winnen. Het programma bestaat onder meer uit webinars, werkboeken, video’s en audio’s en is geheel anoniem te volgen.
Wil je meer informatie over het programma of eerst het gratis E-book ontvangen? Stuur dan een bericht naar danielle@daniellewarnier.nl
___________________________________________________________________________________________
(*)
25 juni 2021
Mjn huisarts kijkt mij met grote ogen aan.
Op mijn vraag ‘hoeveel gezinnen ken jij waarbij de partner uit de kast is gekomen’ komt niet meteen antwoord. Ik volg haar blik naar buiten. ‘Geen een’, zegt ze vervolgens resoluut. Een grote praktijk, zoveel mensen, zoveel gezinnen. En wij zijn het enige gezin waarbij de partner uit de kast is gekomen? Uit een recent onderzoek van de NOS blijkt dat er geen enkele mannelijke profspeler uit de Nederlandse voetbalcompetitie openlijk homo- of biseksueel is.
De anonieme geïnterviewde spelers zoeken de oorzaak in de machocultuur, de media en de homo-onvriendelijke spreekkoren. Mannen, vrouwen, gezinnen die kopje onder gaan aan het geheim dat hun leven overwoekert. Want er is al een heel leven geleefd, imago’s opgebouwd, gezinnen gesticht. Een comfortabel leven aan de voeten.
Want welke prijs betaal je als jij echt het leven gaat leiden zoals het bedoeld is? Het zijn de oordelen, het taboe en de schaamte waardoor dit leven onder de radar blijft. Dan maar liever veilig in de kast met een flink slot.
Na een relatie van 15 jaar kwam mijn man uit de kast. Reken maar dat mijn leven overhoop werd gehaald. De pijn en het verdriet van mijn, zijn en ons niet geleefde leven. De schaduw die over ons huwelijk en gezin lag. De schaamte. De schuld. Het grote taboe. Totdat ik inzag dat het geen keus is.
Ik heb nóóit nagedacht over mijn hetero-zijn en de mogelijke consequenties van het openlijk heteroleven. Ik heb me nóóit onveilig gevoeld als ik met een man hand-in-hand op straat liep. Ik heb me nóóit geschaamd voor mijn hetero-zijn. Dit is wie ik ben.
Zolang er in de sportwereld negatief over homo’s wordt gesproken, zolang er op scholen stereotype wordt lesgegeven, zolang er in de hulpverlening weinig tot geen kennis is, zolang wij, in Nederland, nog altijd weinig tolerant zijn en daarmee een onveilig klimaat creëren, zullen mannen, vrouwen, jongens en meisjes in de kast blijven. Met een groot slot erop.
En zich blijven afvragen hoe het leven eruit had gezien als ze wel het verlangen hadden geleefd.
*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Online programma ‘Partner uit de kast’ start eind januari 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.