Generatiekloof: een interview met Victoria False, Peter en Roef.

Generatiekloof is een door MEIJT. gemaakte vierdelige serie waarin drag queen Victoria False (Ger) samen met haar twee vrienden Peter en Roef in gesprek gaan met presentatoren Beer Swildens en Martijn van Veen. 

Tekst: Rick van der Made
Foto’s: Martijn van Veen

In de eerste aflevering – de kerstspecial, te zien op Gaykrant vanaf 24 december  – zal Victoria terzijde worden gestaan door haar drag queen bestie Dusty Gersanowitz. Peter en Roef schuiven aan in de drie andere afleveringen. In een ongedwongen sfeer, maar wel met hun eigen, soms temperamentvolle karakters, zullen Victoria, Dusty, Roef en Peter het gesprek aangaan met de MEIJT.-presentatoren over de LHBTI+gemeenschap. 

Vier afleveringen waarin oudere en jongere LHBTI+generaties elkaar bevragen, met elkaar in discussie gaan en vooral ook heel veel plezier maken. Gaykrant ging in gesprek met Ger, Peter en Roef, de drie hoofdrolspelers van Generatiekloof.

Hoe was het om de serie te maken? Ik hoorde van de makers al dat het zowel erg leuk als bij tijden erg emotioneel was. 

Peter: Er is veel meer verbinding tussen oud en jong dan wij vaak denken. Het heeft voor mijn gevoel meer met onbekendheid te maken: zowel van jong naar oud als van oud naar jong. Wat deden ze vroeger, en wat vreten ze tegenwoordig allemaal uit? We weten het eigenlijk niet van elkaar. 

Roef: Gemak en vrijheid zijn thema’s die regelmatig terugkwamen, zowel tijdens als na de opnames: het gemak waarmee via Grindr afspraken gemaakt kunnen worden; het gemak waarmee prep ons het lastige aidstijdperk weer enigszins doet vergeten. 

Ger: En de vrijheid waarmee de jongeren hun letters van de regenboog met hand en tand verdedigen. De vrijheid waarmee ze hun identiteit opeisen, zonder al te veel rekening te houden met de heteronorm, zoals wij dat wel deden. Wij schopten tegen losse aspecten die ons dwarszaten: kerk, conservatisme, wetboek. De jeugd schopt tegen de gehele heteronorm aan, of deze nu over seksualiteit of genderidentiteit gaat. Dat is mooi. 

Roef, Peter, Victoria, Martijn en Beer

Peter: terwijl de perceptie van ouderen soms is dat er vroeger meer vrijheid en tolerantie was, omdat het onze scene was. Een scene die veel groter was dan we ooit hadden kunnen vermoeden, juist omdat deze zich zo sterk ontwikkelde in de laatste vier decennia van de vorige eeuw. 

Ger: Ik herinner me de demonstratie in Roermond in 1979 en dat ik dacht: ‘Zijn er werkelijk zoveel homo’s?’ Dat was overdonderend en bevrijdend en het gaf kracht.

Roef: De emotie kwam vooral tevoorschijn toen het over de periode van hiv en aids ging. 

Ger: ik herinner me nog dat Beer van MEIJT. Oscar Hammerstein interviewde die toen zei: ‘Ik praat nooit over de aidsperiode.’ Dat herken ik. Het was te intens. Te diep. En het was vrij plotseling ook weer voorbij. Alsof een bom een heel diepe krater in onze community geslagen had die aanvankelijk nauwelijks te herstellen bleek. 

Peter: de jeugd weet eigenlijk niet wat hiv is. Er komen nauwelijks nog besmettingen bij en dat is uiteraard een grote overwinning op de ziekte. Wij gunnen het de jongeren ook, dat ze zonder de angst voor de dood lief kunnen hebben. Ik ben blij dat er prep is. 

Roef: En er zijn nog meer SOA’s die ook muteren en gevaarlijker worden. Dat blijft een zorg.

Ger: Ik kan met de hand op mijn hart zeggen dat ik nooit een SOA aan iemand heb doorgegeven. Je had in het aidstijdperk ook homo’s die dachten: ‘Ik ziek? Dan jij ook ziek.’ Wat dat betreft heeft aids mijn beeld veranderd. Voor mijn gevoel waren de homo’s voor God heilig en waren de hetero’s altijd de slechteriken. Zo werkte dat blijkbaar niet. 

Peter: Maar oud en jong hebben tijdens de opnames ook vreselijk met elkaar gelachen. 

Ger: Zo’n moment toen ik uitlegde wat ‘brief onder nummer’ betekende. De contactadvertenties in de kranten en in de Gaykrant waar je toen op kon reageren. 

Roef: Toen zei Beer: ‘Oh, schreef je maandag een brief en had je dan vrijdag seks?’ 

Ger: Ze snapten er echt niks van, haha. Als je vroeger iemand wilde ontmoeten, moest je letterlijk over een drempel stappen. Nu is het telefoon, app, date, klaar. Zo snel. 

Roef: Drugs was zo’n ander onderwerp. Daar hebben wij weer veel van opgestoken. Wat geeft het de jongeren? Wat doet het met ze? Dusty zei ook: ‘Vertel het mij. Ik wil het leren’, want wij zijn van een generatie waarin party drugs niet of nauwelijks bestonden. Nu kun je zo’n beetje online menukaarten aangereikt krijgen waaruit je je pilletje of lijntje kunt kiezen. 

Ger: Ik  heb er veel van geleerd, ja. 

Peter: Ik vind de jongeren zeker van zichzelf en erg innovatief. Ze weten vaak wat ze willen, hoe ze met hun tijd en aangeboden mogelijkheden moeten omgaan. Bovendien zijn ze zich heel erg bewust van hun geaardheid en zijn ze daar open over. 

Ger: Zo van: No bullshit. Dat is echt fantastisch, ja. 

Roef: Dat is wat we gewonnen hebben. Al moeten we misschien wat meer ons best doen om saamhorigheid te bewerkstelligen.

Ger: We moeten een reisje naar de Efteling organiseren waarbij in de bus naast iedere zeventigjarige een zeventienjarige komt te zitten die elkaar dan vragen moeten stellen, zoals een keer bij Youth Pride werd gedaan: speeddaten tussen jong en oud, en dan niet voor een relatie maar om elkaars verhalen te horen en om er wat van op te steken. Dat was zo’n mooi initiatief. 

Roef: Zo kunnen wij enig historisch besef doorgeven, terwijl zij ons kunnen laten genieten van hun verworvenheden. Wij hebben de plicht de verhalen te vertellen, zij hebben de plicht de strijd op hun manier voort te zetten. 

Ger: Als ik het tijdens de Tour d’Amour over de roze driehoek heb, dan weten LHBTI+jongeren vaak niet waar dat symbool vandaan komt. Oudere hetero’s weten dat dan meestal weer wel. 

Is er een generatiekloof? 

Ger: Uiteraard. En dat is ook logisch. De uitdaging is om in die kloof niet negatief over elkaar te denken. ‘Oude nichten willen alleen …” of: “Jongeren zijn altijd zo…” 

Peter: Ik vind deze generatie jongeren slimmer dan onze generatie. En ik ben dankbaar voor wat zij nu doen. 

Ger: Lees en beluister onze verhalen, maar maak er vooral je eigen verhaal van.

Martijn van Veen is de oprichter van MEIJT. en tevens de bedenker en maker van Generatiekloof. Over de serie zegt hij:

Bijna 5 jaar geleden begon ik MEIJT. en in deze afgelopen jaren heb ik zo ontzettend veel geleerd over de prachtige queerscene. Via MEIJT. ben ik in contact gekomen met personen, bedrijven en organisaties die zich hebben ingezet en/of zich nog steeds keihard inzetten voor onze community. Het is belangrijk om verhalen te delen en om kennis door te geven en dat is ook het grootste doel van ‘Generatiekloof’.

Onze generatie staat op de schouders van de vorige generaties en dat wordt vaak vergeten. Er is een generatie die heeft gevochten om de rechten te verkrijgen die wij nu heel normaal vinden. Rechten waar wij vaak niet eens bij stilstaan dat deze niet vanzelfsprekend waren. Generaties die te maken hebben gekregen met een eerdere pandemie, met ongelijkheid, met verdeeldheid en met discriminatie. 

Dankbaar mogen we zijn voor alles wat zij voor ons hebben betekend en nog steeds betekenen. De verhalen van vroegen moeten niet verloren gaan, maar deze kennis moet worden gedeeld en overgedragen aan de huidige generaties. 

Voor mij is dat het belangrijkste doel bij het bedenken en maken van ‘Generatiekloof’ en ik zet mij hier graag voor in. Ik vind het belangrijk om zelf te groeien als persoon en kennis tot mij te nemen, maar ik vind het ook ontzettend belangrijk om hier via het platform MEIJT. aandacht aan te besteden en om deze kennis, feiten, geschiedenis en persoonlijke ervaringen en verhalen te delen met onze volgers.

Generatiekloof wordt gemaakt in samenwerking met Gaykrant

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.