Op onze boekenplank staan weer de nieuwste boeken met een LHBT+-thema of die geschreven zijn door een LHBT+-auteur. Deze maand vier heel uiteenlopende titels waarin emoties en heel persoonlijke ervaringen centraal staan. Alle besproken uitgaven (en nog vele andere) zijn verkrijgbaar bij de Eindhovense boekhandel Van Piere.
Tekst: Dennis Mulder
Tips? Mail naar: boeken@gaykrant.nl
*
1 | November en ik – Delfien Vanden Heede | Uitgeverij Pelckmans
“Hoever ga je voor de liefde? Waar begint het spel van aantrekken en afstoten en waar eindigt het? Wat als je all-in gaat en toch verliest?
Esther, dertig jaar, is een eenling die het naar haar zin heeft in het nieuwe normaal met een opgelegde isolatie, totdat ze op het nieuws verneemt dat haar jeugdliefde Elly November, nu zevenendertig jaar, vermist is. Het is tien jaar geleden dat ze elkaar voor het laatst spraken en Esthers herinneringen aan Elly zijn vervaagd en verdrongen.
Door de verdwijning denkt ze terug aan het korte jaar waarin ze Elly kende: haar eerste grote liefde, die van Elly geen relatie genoemd mocht worden. Waar liep het fout tussen hen? En was Elly, zoals ze altijd had beweerd, nooit verliefd geweest op Esther of had ze haar om andere redenen op afstand willen houden? En wat zou Esther doen als de verdwenen Elly nu, tien jaar later, voor haar deur zou staan?”
Deze (Vlaamse) debuutroman van Vanden Heede is uitstekend geschreven. Vanaf het begin wordt je meegevoerd in het emotionele leven van de hoofdpersoon, dat direct bij je binnenkomt.
Esther kan na het zien van het nieuwsbericht haar herinneringen aan Elly niet meer loslaten en als lezer krijg je middels haar terugblik het verhaal van hun relatie mee. Wat de relatie met Esther heeft gedaan en wat de herinneringen met haar doen, wordt op bijzondere wijze in elkaar gevlochten. Het onbegrip, de woede, de pijn; ze worden allemaal rauw getoond. Dit alles mondt uiteindelijk uit in een onverwacht einde, waarbij je zelf geacht wordt in te vullen wat er nu daadwerkelijk is gebeurd.
Vanden Heede weet met mooie beeldspraak en indrukwekkende scènes personages tot leven te brengen en te laten zien hoe het is om iemand lief te hebben maar niet te hebben.
*
2 | Gloei – Edward van de Vendel | Uitgeverij Querido
“In deze bundel laat Edward van de Vendel twintig jongeren tussen de zestien en de drieëntwintig jaar aan het woord. Hun ontroerende persoonlijke verhalen geven een breed beeld van de “queer’ jongeren van nu. Ze vertellen uitgebreid en openhartig over alles wat er in hun leven gloeit: liefde, woede, ambitie.
Daarin zijn ze zeer verschillend: van de achttienjarige paralympische zwemkampioen tot de Syrische bootvluchteling. Hoe divers ze ook zijn, ze hebben één ding gemeen: hun geaardheid of hun gender wijkt af van die van de meerderheid. Hun verhalen ontroeren en laten je niet zelden met ingehouden adem verder en verder lezen.
Ieder interview wordt voorafgegaan door een gedicht dat Van de Vendel maakte naar aanleiding van het gesprek, en een getekend portret door Floor de Goede.”
De interviews in dit boek lezen als een trein. De gekozen jongeren hebben stuk voor stuk een interessant verhaal te vertellen en Van de Vendel weet dit uitstekend te belichten. De openhartigheid in dit boek is bijzonder, waardoor je keer op keer geraakt wordt, maar er is gelukkig ook ruimte voor een verlichtende lach. En dit alles wordt gevierd met de prachtige portretten van De Goede en de gedichten van Van de Vendel. Een prachtig boek voor iedereen met interesse in de medemens.
Recent is Van de Vendel gestart met een podcast die ook Gloei heet, waarin hij mensen van verschillende leeftijden interviewt. Meer over deze podcast vind je hier.
*
3 | Kerstcantate – Norbert Splint | Uitgeverij U2pi
“In Kerstcantate worden in vijf verhalen evenzoveel hoofdpersonen ten tonele gevoerd die zich rond kerst realiseren dat ze zich behoorlijk in de nesten hebben gewerkt. De een ziet zich voor de onmogelijke opgave geplaatst een Bachcantate uit te voeren, de ander moet zich vlak voor kerst zien te verzoenen met zijn adoptievader die niets voor hem betekent – en omgekeerd – en nummer drie is een middelbare scholier die in zijn eentje een huishouden bestiert waarin alles draait om zijn zwakzinnige broer.
In een realistisch verhaal over de ondergang van een homobelangenvereniging legt een barmedewerker het aan met een Syrische asielzoeker om zich tijdens zijn laatste dienst, eind december, te realiseren dat al zijn inspanningen voor niets zijn geweest. En in het slotverhaal ziet een bijstandsgerechtigde longkankerpatiënt zijn hondje sterven onder de kerstboom.”
Als er één woord is dat me te binnen schiet bij het lezen van dit boek, dan is het wel eenzaamheid. Of het nu komt door wantrouwen, niet gehoord worden, geen ruimte krijgen, verlaten worden of verlies, alle personages hebben in wat geschetst wordt als het troosteloze Noord-Holland te maken met een gebrek aan verbinding met hun naasten. Splint weet deze eenzaamheid mooi te vangen in zijn gedegen geschreven verhalen. En wat dat betreft past dit boek thematisch gezien uitstekend bij de kerstperiode.
Van de op de achterflap vermelde worstelingen met seksualiteit komt echter weinig terecht; in slechts één verhaal speelt het thema homoseksualiteit en in de rest wordt het slechts zijdelings of zelfs helemaal niet genoemd. Aan de kwaliteit van de verhalen doet dit niks af, maar weet dus wel dat je op dit vlak weinig hoeft te verwachten.
*
4 | Germania Felix – Angelo Damkat | Uitgeverij Schrijverspunt
“De achttienjarige Louis Gouverneur worstelt niet met zijn geaardheid. Hij begrijpt alleen niet waarom hij – die zichzelf beschouwt als een aantrekkelijk stuk fruit, sappig, rijp, óverrijp, op het punt uit te barsten van samengebalde zoetheid en bovendien laaghangend – nog steeds niet die ene speciale vriend gevonden heeft. ‘Dat gaat spoedig veranderen!’ neemt hij zich voor, wanneer hij wordt aangenomen op de academie voor beeldende kunsten.
Al snel wordt hij verliefd op een medestudent: de stugge, gesloten en eenzatige Adriaan Sorgdrager. Hun opbloeiende vriendschap stelt de jongens voor tal van uitdagingen.
Gelukkig vindt Louis steun bij zijn docent en mentor Martin Süssmuth, een Duitse kunstenaar die internationaal aan het doorbreken is. Süssmuth voedt en vormt Louis’ grillige, diffuse fascinatie voor Duitsland en de Duitsers. Als Louis gedwongen door omstandigheden verhuist naar Antwerpen, neemt zijn leven een beslissende wending.”
Germania Felix is het eerste deel van “Louis Gouverneurs verzamelde vervoeringen” en ik heb het met plezier gelezen. Louis is met zijn dromen, waarnemingen, kunst en levensbeschouwingen een interessant en kleurrijk personage en de schrijfstijl weet dit met jeugdige gedrevenheid en bloemrijkheid goed te vangen.
Het boek staat bol van de homo-erotische spanning en de wonderlijke gebeurtenissen in het eerste jaar van gymnasiast Louis’ kunstopleiding aan de fictieve kunstacademie Sint Olof, dat plaatsvindt in 1979/80. De gebeurtenissen, waarvan sommige ook (seksueel) geweld bevatten, blijven soms een beetje op zichzelf staande verhalen, maar dat neemt niet weg dat het boek (op enkele momenten na) noopt tot verder lezen.
Germania Felix is uitgegeven door Schrijverspunt, waar, voor zover bekend, geen redacteur meer aan de tekst werkt, en dit is helaas wel te merken. Zo zijn er relatief vaak problemen met de interpunctie, zijn er spelfouten blijven staan en hadden sommige stukken baat gehad bij inkorting. Jammer, maar als je hierdoorheen leest, dan word je beloond met een vermakelijk verhaal dat je meevoert naar een andere tijd en naar bijzondere plekken.
*
Gaykrants Boekenplank verschijnt elke derde dinsdag van de maand en wordt gesponsord door boekhandel Van Piere uit Eindhoven.