J.K. Rowling, Kathleen Stock en de GenderGeest.

Op de foto staat Jacky, een trans-vrouw. Het is een ronde zwart-wit foto in een regenboogkleurig kader met haar naam ernaast.

Afgelopen 11 December 2021 verscheen in het NRC een uitgebreid interview met Kathleen Stock getiteld: Je kunt je sekse niet veranderen. Kathleen Stock is hoogleraar, filosofe, feminist en schrijfster, en was tot voor kort werkzaam op de Universiteit van Sussex – Brighton in zuid Engeland. Eind Oktober van dit jaar stapte ze op naar aanleiding van verdachtmakingen van haat tegen trans personen.Kathleen Stock is in Engeland een bekend persoon in de publieke discussie rond genderdiversiteit. Begin dit jaar kwam haar boek Material Girls uit, een boek waarin ze het principe genderidentiteit zeer kritisch behandelt. Kathleen Stock is van mening dat trans vrouwen in biologisch opzicht geen vrouw zíjn.

Stock: ‘Je kunt je geslacht feitelijk niet veranderen, je kunt hen vrouwen noemen, en ik ga ook mee in dat sociale construct. Ik confronteer zo iemand echt niet met: ‘Jij bent een man’. Maar het is een feit dat onze sekse biologisch is bepaald in onze lichaamscellen. Je kunt hormonen nemen en je penis laten verwijderen, maar daarmee ben je geen vrouw. Dat klinkt grof en ongelofelijk beledigend, maar we moeten deze waarheid wel kunnen benoemen.’ Kathleen Stock heeft ook haar twijfels over mensen met een non-binaire genderidentiteit. Ze vindt de toenemende aantallen non-binaire jongeren een zorgelijke trend. En Stock maakt in het interview een grap: ‘Wat is non-binair? Kijk naar mij, ik ben non-binair’, en ze wijst op haar spijkerbroek, gympen en nette jasje. ‘Non-binair is geen heilige innerlijke staat. Non-binair is een label dat mensen die zich anders voelen en dat willen uitstralen, graag gebruiken,’ aldus Kathleen Stock.Voor dit bericht over Stock hadden we al J.K. Rowling die zich in de genderdiscussie stortte. J.K. Rowling: de beroemde auteur van de Harry Potter-reeks. Zij tweette op 13 December 2021: ‘War is Peace. Freedom is Slavery. Ignorance is strenght. The Penished Individual who Raped You is a Woman.’ Rowling is inmiddels bijna net zo beroemd om haar anti-transopmerkingen als om haar Harry Potterboeken. Rowling die beweert van trans mensen te houden, maar tegelijkertijd hun bestaan ​​in twijfel trekt.In Nederland maar ook in tal van andere landen is er in religieuze kringen een toenemende bezorgdheid over genderdiversiteit. Men worstelde al jaren met de vraag hoe om te gaan met homoseksualiteit binnen het geloof, maar nu kloppen er ook trans en non-binaire personen op de deur. Christelijke, katholieke, islamistische scholen en platformen zitten hevig met genderdiversiteit in hun maag.

Ook het Vaticaan is bezorgd. In 2015 werden transgender personen nog vergeleken met ‘genetische manipulatie’, en in 2019 bracht het Vaticaan een document uit met de tekst: ‘Genderideologie is een afstand van de natuur’. Zalvende woorden van begrip die de Paus onlangs sprak bij het bezoek van ongeruste ouders van trans kinderen verhullen niet dat het standpunt van het Vaticaan ongewijzigd is: ‘Transgender personen geven een verkeerd signaal af. Je behoort dankbaar te zijn voor het lichaam dat God je heeft gegeven’.Het wordt me vaak gevraagd: ‘Denk jij ook niet dat gender een trend is, waardoor mensen zich van alles in hun hoofd halen?’Soms vertel ik dan over mijn jarenlange werk voor Transvisie, de maandelijkse drukbezochte bijeenkomsten waarin ik elke maand weer nieuwe gezichten zag. Mensen die schichtig, bang en onzeker binnenkwamen, vaak ten einde raad en moegestreden van de tegenwerking en het onbegrip in hun sociale omgeving. Bijeenkomsten die jaarlijks steeds drukker werden bezocht.

En dan antwoord ik: ‘Denk jij nou werkelijk dat mensen vanuit een trend of modeverschijnsel hun hele sociale, maatschappelijk, juridische en persoonlijke leven omgooien? Geloof je dat nou echt? Je hebt werkelijk geen idee, anders zou je deze vraag niet stellen.’Kathleen Stock en J.K. Rowling zijn mensen met een groot podium. Zij zijn woordvoerders van een publiek dat het wellicht stilzwijgend met hen eens is. Dat is jammer. En vooral onnodig.Want er is geen sprake van een ‘GenderTrend’.

Wel van een GenderGeest die voorgoed uit de fles is.

*

Jacky van Tongeren identificeert zich als vrouw met een transseksueel verleden. Ze heeft de volledige transitie doorlopen, en is inmiddels dus ook legaal ‘mevrouw’. Haar seksuele oriëntatie is panseksueel: ze valt op personen en niet op lichaamsdelen. Jacky is een multi-instrumentalist met als hoofdinstrument basgitaar. Ze schrijft muziek, arrangeert en is sessiemuzikante.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.